Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Baba ganusz to aromatyczna i pyszna przekąska pochodząca z Bliskiego Wschodu. Jest doskonałym dodatkiem do niemal wszystkiego – pieczywa, kebabu, grillowanych warzyw. Pasta jest mocno czosnkowa i delikatnie pikantna, z nutą cytryny. Jest niezwykle łatwa do przygotowania, a co najważniejsze – zdrowa i całkowicie wegańska!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1564
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 293
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1564
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 293
Składniki
Przygotuj tahini. Na suchej patelni upraż sezam przez 3 minuty, do delikatnego zezłocenia. Wsyp go do miseczki i odstaw do przestudzenia. Wsyp sezam do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, co jakiś czas zeskrobując nasiona z brzegów naczynia. Pod koniec dodaj łyżeczkę oleju z pestek winogron i ponownie zmiksuj.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 230 st. Celsjusza. Bakłażany przekrój na pół i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop miąższ łyżką oliwy z oliwek, a następnie odwróć warzywo skórką do góry. Ząbki czosnku umieść w folii aluminiowej i skrop je łyżką oliwy. Umieść je na tej samej blaszce co bakłażan.
Przykryj blaszkę folię aluminiową i wstaw ją do piekarnika na 50-60 minut. Wyjmij i pozostaw wszystkie składniki do ostygnięcia. Bakłażany obierz ze skórki, a miąższ włóż do miseczki. Dodaj jogurt, tahini, sól, prażony czosnek i sok z cytryny. Całość rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków lub widelca. Gotową pastę baba ganusz podawaj po udekorowaniu listkami natki pietruszki i płatkami chili.