Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 688
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 99
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 688
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 99
Składniki
Do masy makowej dodać otartą skórkę z cytryny i podgrzane mleko, dokładnie wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem. Dodać odrobinę aromatu rumowego do ciast. Kolejno wbijać jajka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, porcjami wsypywać do masy. Całość wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Na końcu dodać masę makową i wsypać startą czekoladę. Wszystkie składniki ponownie wymieszać. 3. Formę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, wypełnić przygotowanym ciastem. Wierzch gładko wyrównać. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika, piec około 70 minut w temp. 175oC. Babkę wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Następnie ostrożnie zdjąć formę, ciasto zupełnie wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem (lub posmarować lukrem, przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i 1 łyżki soku wyciśniętego z cytryny).