Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19771
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2909
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4007
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 652
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19771
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2909
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4007
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 652
Składniki
Do masy makowej dodać otartą skórkę z cytryny i podgrzane mleko, dokładnie wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem. Dodać odrobinę aromatu rumowego do ciast. Kolejno wbijać jajka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, porcjami wsypywać do masy. Całość wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Na końcu dodać masę makową i wsypać startą czekoladę. Wszystkie składniki ponownie wymieszać. 3. Formę posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, wypełnić przygotowanym ciastem. Wierzch gładko wyrównać. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika, piec około 70 minut w temp. 175oC. Babkę wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia. Następnie ostrożnie zdjąć formę, ciasto zupełnie wystudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem (lub posmarować lukrem, przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i 1 łyżki soku wyciśniętego z cytryny).