Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki dyniowe to najlepsze z możliwych, jesiennych wypieków. Są wilgotne, maślane, miękkie i pełne pachnących, jesiennych przypraw dodających nuty ostrości. Nie brakuje im także słodyczy. Możesz z powodzeniem przygotować te babeczki z gotowego puree ze słoika lub ze świeżego warzywa. Wystarczy je lekko podgotować i zblendować. Palce lizać!
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 340
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 531
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 738
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 340
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 531
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 738
Składniki
Masło rozpuść i ostudź.
W misce wymieszaj mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Odstaw.
W drugiej misce wymieszaj puree z dyni i masło do uzyskania gładkiej konsystencji. Dołóż oba rodzaje cukru i wymieszaj do połączenia składników. Następnie dodaj jajka i wanilię.
Do mokrych składników dodaj suche i mieszaj aż ciasto będzie gładkie.
Formę na muffiny nasmaruj tłuszczem i wyściel papilotami. Do każdego otworu wlej po kilka łyżek masy, by sięgała ok. ¾ wysokości foremek.
Wstaw babeczki dyniowe do pieca nastawionego na 190 st. Celsjusza i piecz przez 20-25 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Następnie przenieś je na kratkę do osiągnięcia temperatury pokojowej.
Wypiek przechowuj w szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu. Spożyj w ciągu 3 dni.