Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki z cukinią są idealne na przekąskę lub do zabrania na piknik. Dzięki zawartości cukinii babeczki są wilgotne w środku, dlatego zachowają świeżość nawet przez kilka dni. Babeczki są idealnym pomysłem na przemycenie warzyw dzieciom pod postacią apetycznej muffinki. Babeczki możesz jeść na ciepło, jak i na zimno. Małe, cukiniowe wypieki możesz śmiało zamrażać, bez uszczerbku na ich formie po rozmrożeniu. Przepis obejmuje wykonanie około 6 babeczek.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 30
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2274
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 165
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 30
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2274
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 165
Składniki
Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach, posól, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Po czym wyciśnij powstały sok i przełóż do dużej miski. Dodaj starty na tarce ser, wbij jajka, dolej mleko, olej oraz dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, po czym dodaj mąkę, z grubsza posiekany szpinak, kaszę manną i proszek do pieczenia.
Dobrze wymieszaj, aby masa stała się jednolita. Możesz także przygotować masę cukiniową bez sera, pokroić goudę lub cheddar w kawałki i włożyć żółtą kostkę do środka babeczki. Ten zabieg spowoduje, że ser będzie się ładnie ciągnął po ugryzieniu muffinki. Z pewnością będzie to duża niespodzianka dla konsumujących.
Wysmaruj foremki do babeczek masłem lub olejem i napełnij je na wysokość ¾. Włóż formę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok.20 minut, aż wierzch muffinek się zarumieni. Następnie wystudź i możesz od razu podawać.