Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta się zbliżają, nowe przepisy na blogach się pojawiają. Ja dla Was babeczki przygotowałam, w których jajeczka przepiórcze schowałam. Ciasto drożdżowe, a szczypiorek, czarnuszka i musztarda chrzanowa smaku dodają, gdzie maleńkie jajeczka się schowają. Takie babeczki w koszyczku będą znakomite, ale same lub jako dodatek do żurku, czy świątecznego barszczu będą wyśmienite.
sylikonowe foremki na babeczki, rondelek, miska, mikser
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 627
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 657
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 683
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 40
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 627
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 657
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 683
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 40
Składniki
Foremki sylikonowe oprószamy mąką. Jajka gotujemy i obieramy ze skorupek. Osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy w mące, dzięki temu jajko przyklei się do ciasta. Rada: jajka przepiórcze wkładamy do zimnej wody, zagotowujemy ją i od razu zdejmujemy z ognia. W gorącej wodzie jajko trzymamy 2-3 min, następnie zalewamy zimną wodą i pozostawiamy ok. 5 min. Jak najłatwiej obrać jajka? Pojedynczo wkładamy do słoiczka z niewielką ilością wody (1-2 cm wody) zakręcamy, energicznym, krótkim ruchem uderzamy jajkiem o boki słoiczka. Skorupka będzie drobno popękana i jednym, dwoma ruchami zdejmiemy ją z jajka.
Ciasto: Drożdże rozpuszczamy z ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 10 min w temp pokojowej. Dodajemy jajko, sól, musztardę, pieprz i 1 łyżeczkę soli, całość dokładnie miksujemy. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy pozostałą część mąki, doprawiamy solą do smaku. Na sam koniec dodajemy czarnuszkę i posiekany szczypiorek, mieszamy. Ciasto powinno być gładkie, ale klejące, do nabrania łyżka. Porcjujemy do 12 foremek na babeczki, na środek wkładamy pionowo jajeczka i pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 min. Kiedy ciasto będzie nam rosło, dociskamy jajko, aby jak najmniejsza jego cześć wystawała.
Piekarnik nastawiamy na 180°C. Przed pieczeniem wierzch ciasta smarujemy olejem, delikatnie, żeby nam nie opadło, posypujemy czarnuszką. Pieczemy ok. 25 min, na 2 poziomie od dołu.