Do góry

Przekąski Przepis na:

Babka ziemniaczana szybsza wersja.

Babka ziemniaczana szybsza wersja.

Autor:

Przepisów i artykułów: 670 Ocena: 4200

Dodano:

Odsłon: 2617

Mam dla was szybszą wersję babki ziemniaczanej takiej jak robiono w moim domu rodzinnym. Nie wiem czy wam się spodoba przepis ponieważ ta wersja babki jest biedniejsza ale równie smaczna jak tradycyjna babka.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków,
  • 400 g boczku wędzonego parzonego,
  • 1 cebula 100 g,
  • 3 pętka kiełbasy krótkiej,
  • 0,5-1 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 jajko gęsie lub 2 jajka kurze,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3 łyżki oleju.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka ziemniaczana szybsza wersja.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć z wody. Następnie zetrzeć je na tarce jarzynowej.

  2. Na patelnię dodać pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony parzony 200 g i go podsmażyć, jak już się przyrumieni dodać cebulę pokrojoną w kostkę i razem całość podsmażyć na rumiano. Jak już boczek z cebulą są podsmażone dodać kiełbasę obraną ze skórki i pokrojoną w grubszą kostkę, podsmażyć ją z boczkiem i cebulą.

  3. Do startych ziemniaków dodać wystudzoną cebulę z boczkiem i kiełbasą, doprawić do smaku solą ( ja dałam pół łyżki soli i było troszkę za mało słone ), wbić jajko, dodać pieprz. Całość dokładnie wymieszać za pomocą łyżki lub ręki.

  4. Do naczynia żaroodpornego większego na dno wlać olej. Wyłożyć przygotowaną masę ziemniaczaną, wyrównać wierzch. Na górę masy ziemniaczanej ułożyć drugie 200 g boczku wędzonego parzonego. Wstawić do zimnego piekarnika ustawić na 200 stopni i piec przez 1,5 godziny do ładnego zarumienienia się babki. 10 minut przed końcem polać babkę z wierzchu mlekiem, wtedy będzie bardziej chrupiąca.

  5. Babka wyszła bardzo smaczna można ją podać kto z czym lubi u nas jada się z kwaśną śmietaną. Kroiłam ją jeszcze gorącą i lekko się rozpadała ale gdy jest wystudzona kroi się ją idealnie. Polecam serdecznie zwłaszcza dla zapracowanych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agnes72 30 lipca @aguarius rozpadała się bo kroiłam na gorąco nie jest źle przygotowana

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aquarius 30 lipca Aby wyszła babka nie mamałyga należy odcisnąć ziemniaki z nadmiaru wody, nic dziwnego że powyższa lekko ? się rozpadała

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń