Do góry

Przekąski Przepis na:

Bagietki ziołowo - czosnkowe (bez drożdży)

Bagietki ziołowo - czosnkowe (bez drożdży)

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 2756

Dodano:

Odsłon: 13547

Domowe pyszne bułeczki/bagietki z masłem ziołowo - czosnkowym. Mają pyszną chrupiącą skórkę i miękki środek. Są łatwe do zrobienia, tanie i nie potrzeba do nich drożdży.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki sody spożywczej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 200g jogurtu naturalnego gęstego
  • Masełko:
  • ok. 50g miękkiego masła
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej rzeżuchy
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz do smaku
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bagietki ziołowo - czosnkowe (bez drożdży)

Przygotowanie

  1. Do miski przesiałam mąkę pszenną tortową. Dosypałam sól, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Składniki wymieszałam. Dodałam jogurt naturalny. Rękami zagniotłam gładkie i elastyczne ciasto. Uformowałam je w kulę i odstawiłam na ok. 20 minut by odpoczęło. Miękkie masło przełożyłam do miseczki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę, dodałam go do masła. Dodałam również posiekaną rzeżuchę i roztarty majeranek. Można użyć innych ziół jeśli ktoś bardziej lubi inne, lub nie ma akurat takich jak ja. Przyprawiłam masło solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. Ciasto na bułeczki podzieliłam na dwie równe części. Każdą część uformowałam w podłużny wałek, podsypując w razie potrzeby mąką. Na wierzchu ciasta zrobiłam ukośne nacięcia. W każde nacięcie włożyłam po trochu masła czosnkowego. Gotowe bagietki przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki piekłam w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu bułeczki przełożyłam na metalową kratkę. Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń