Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe pyszne bułeczki/bagietki z masłem ziołowo - czosnkowym. Mają pyszną chrupiącą skórkę i miękki środek. Są łatwe do zrobienia, tanie i nie potrzeba do nich drożdży.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5588
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1075
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12148
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5153
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1506
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5588
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1075
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12148
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5153
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1506
Składniki
Do miski przesiałam mąkę pszenną tortową. Dosypałam sól, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Składniki wymieszałam. Dodałam jogurt naturalny. Rękami zagniotłam gładkie i elastyczne ciasto. Uformowałam je w kulę i odstawiłam na ok. 20 minut by odpoczęło. Miękkie masło przełożyłam do miseczki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę, dodałam go do masła. Dodałam również posiekaną rzeżuchę i roztarty majeranek. Można użyć innych ziół jeśli ktoś bardziej lubi inne, lub nie ma akurat takich jak ja. Przyprawiłam masło solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. Ciasto na bułeczki podzieliłam na dwie równe części. Każdą część uformowałam w podłużny wałek, podsypując w razie potrzeby mąką. Na wierzchu ciasta zrobiłam ukośne nacięcia. W każde nacięcie włożyłam po trochu masła czosnkowego. Gotowe bagietki przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki piekłam w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu bułeczki przełożyłam na metalową kratkę. Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe.