Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 494 Ocena: 3974
Dodano: 27.03.2020
Odsłon: 14642
1-2 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Do miski przesiałam mąkę pszenną tortową. Dosypałam sól, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Składniki wymieszałam. Dodałam jogurt naturalny. Rękami zagniotłam gładkie i elastyczne ciasto. Uformowałam je w kulę i odstawiłam na ok. 20 minut by odpoczęło. Miękkie masło przełożyłam do miseczki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę, dodałam go do masła. Dodałam również posiekaną rzeżuchę i roztarty majeranek. Można użyć innych ziół jeśli ktoś bardziej lubi inne, lub nie ma akurat takich jak ja. Przyprawiłam masło solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. Ciasto na bułeczki podzieliłam na dwie równe części. Każdą część uformowałam w podłużny wałek, podsypując w razie potrzeby mąką. Na wierzchu ciasta zrobiłam ukośne nacięcia. W każde nacięcie włożyłam po trochu masła czosnkowego. Gotowe bagietki przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki piekłam w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu bułeczki przełożyłam na metalową kratkę. Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Maudie 29 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszności! Już siedzą u mnie w książce :)))) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

catha 28 marca 2020Zgłoś do usunięcia
Wyglądają znakomicie! Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz