Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe pyszne bułeczki/bagietki z masłem ziołowo - czosnkowym. Mają pyszną chrupiącą skórkę i miękki środek. Są łatwe do zrobienia, tanie i nie potrzeba do nich drożdży.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35714
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1210
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1758
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6015
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35714
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1210
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1758
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6015
        
        
                Składniki
Do miski przesiałam mąkę pszenną tortową. Dosypałam sól, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Składniki wymieszałam. Dodałam jogurt naturalny. Rękami zagniotłam gładkie i elastyczne ciasto. Uformowałam je w kulę i odstawiłam na ok. 20 minut by odpoczęło. Miękkie masło przełożyłam do miseczki. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę, dodałam go do masła. Dodałam również posiekaną rzeżuchę i roztarty majeranek. Można użyć innych ziół jeśli ktoś bardziej lubi inne, lub nie ma akurat takich jak ja. Przyprawiłam masło solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. Ciasto na bułeczki podzieliłam na dwie równe części. Każdą część uformowałam w podłużny wałek, podsypując w razie potrzeby mąką. Na wierzchu ciasta zrobiłam ukośne nacięcia. W każde nacięcie włożyłam po trochu masła czosnkowego. Gotowe bagietki przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki piekłam w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu bułeczki przełożyłam na metalową kratkę. Najlepsze są jeszcze lekko ciepłe.