Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomite włoskie danie. Poznałem je podczas podróży po Sycylii. Przygotowane w ten sposób jaki prezentuje przenosi nas na słoneczną wyspę Italii
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 100
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9542
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 4991
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 43
Dziś do pracy.
Odsłon: 662
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 100
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9542
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 4991
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 43
Dziś do pracy.
Odsłon: 662
Składniki
Bakłażana opłukujemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy na 1,5cm plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą a następnie obficie solimy i pieprzymy. Obracamy na drugą stronę i powtarzamy te same czynności. Bakłażana pieczemy po 20 minut z każdej strony w piekarniku ustawionym na 180 stopni
3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i smażymy na oliwie na patelni. Jak lekko się przyrumieni to dodajemy passatę pomidorową. Smażymy wszystko na mniejszym ogniu przez około 20 minut w celu odparowania nadmiaru wody. Do odparowanego sosu dodajemy liście świeżo pokrojonej bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i małą łyżeczką miodu. Mieszamy i nasz sos jest gotowy.
Bułkę lub chleb kroimy na małe kromki, smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika tak aby zrobić z nich grzanki. Temperatura 180C około 7 minut.
Na talerzu robimy sporego kleksa z sosu pomidorowego a następnie układamy na nim plaster upieczonego bakłażana, smarujemy go sosem pomidorowym i taką czynność powtarzamy 3 razy. Wszystko posypujemy startym serem grana padano lub parmigiano regiano. Posypujemy pokrojonymi liśćmi świeżej bazylii i podajemy z wcześniej przygotowanymi grzankami. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak przygotować to danie.