Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomite włoskie danie. Poznałem je podczas podróży po Sycylii. Przygotowane w ten sposób jaki prezentuje przenosi nas na słoneczną wyspę Italii
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5651
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 945
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33356
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 91
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5651
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 945
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33356
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 91
Składniki
Bakłażana opłukujemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy na 1,5cm plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą a następnie obficie solimy i pieprzymy. Obracamy na drugą stronę i powtarzamy te same czynności. Bakłażana pieczemy po 20 minut z każdej strony w piekarniku ustawionym na 180 stopni
3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i smażymy na oliwie na patelni. Jak lekko się przyrumieni to dodajemy passatę pomidorową. Smażymy wszystko na mniejszym ogniu przez około 20 minut w celu odparowania nadmiaru wody. Do odparowanego sosu dodajemy liście świeżo pokrojonej bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i małą łyżeczką miodu. Mieszamy i nasz sos jest gotowy.
Bułkę lub chleb kroimy na małe kromki, smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika tak aby zrobić z nich grzanki. Temperatura 180C około 7 minut.
Na talerzu robimy sporego kleksa z sosu pomidorowego a następnie układamy na nim plaster upieczonego bakłażana, smarujemy go sosem pomidorowym i taką czynność powtarzamy 3 razy. Wszystko posypujemy startym serem grana padano lub parmigiano regiano. Posypujemy pokrojonymi liśćmi świeżej bazylii i podajemy z wcześniej przygotowanymi grzankami. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak przygotować to danie.