Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomite włoskie danie. Poznałem je podczas podróży po Sycylii. Przygotowane w ten sposób jaki prezentuje przenosi nas na słoneczną wyspę Italii
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 51
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 62
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 321
Rosół to tradycyjna polska zupa podawana z kluseczkami i makaronem. Kojarzy m...
Odsłon: 51
Krupnik najlepiej smakuje po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smak...
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 62
Składniki
Bakłażana opłukujemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy na 1,5cm plastry i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą a następnie obficie solimy i pieprzymy. Obracamy na drugą stronę i powtarzamy te same czynności. Bakłażana pieczemy po 20 minut z każdej strony w piekarniku ustawionym na 180 stopni
3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i smażymy na oliwie na patelni. Jak lekko się przyrumieni to dodajemy passatę pomidorową. Smażymy wszystko na mniejszym ogniu przez około 20 minut w celu odparowania nadmiaru wody. Do odparowanego sosu dodajemy liście świeżo pokrojonej bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i małą łyżeczką miodu. Mieszamy i nasz sos jest gotowy.
Bułkę lub chleb kroimy na małe kromki, smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika tak aby zrobić z nich grzanki. Temperatura 180C około 7 minut.
Na talerzu robimy sporego kleksa z sosu pomidorowego a następnie układamy na nim plaster upieczonego bakłażana, smarujemy go sosem pomidorowym i taką czynność powtarzamy 3 razy. Wszystko posypujemy startym serem grana padano lub parmigiano regiano. Posypujemy pokrojonymi liśćmi świeżej bazylii i podajemy z wcześniej przygotowanymi grzankami. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak przygotować to danie.