Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bakłażan i pomidor - najlepsze połączenie!
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 823
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 412
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15209
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1861
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 823
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 412
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15209
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1861
Składniki
Bakłażana kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy na ok 30 minut. Odsączamy nadmiar wody, smażymy na patelni na odrobinie oleju.
Pomidory kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, umieszczamy w garnku i gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, można też dorzucić oregano.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy (cienko) sosem pomidorowym, układamy plasterki bakłażana tak by na siebie zachodziły. Na warstwę bakłażana wykładamy połowę sosu pomidorowego i połowę sera. Następnie kolejną warstwę bakłażana tak samo jak poprzednią, drugą połowę sosu i sera.
Pieczemy w piekarniku ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Jeżeli zrezygnujemy ze smażenia bakłażanów, gotową zapiekankę trzeba piec troszkę dłużej - ok 30-40 minut, uważając by ser się nie przypiekł.