Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bakłażan i pomidor - najlepsze połączenie!
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2796
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3936
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 775
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2796
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3936
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 775
Składniki
Bakłażana kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy na ok 30 minut. Odsączamy nadmiar wody, smażymy na patelni na odrobinie oleju.
Pomidory kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, umieszczamy w garnku i gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, można też dorzucić oregano.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy (cienko) sosem pomidorowym, układamy plasterki bakłażana tak by na siebie zachodziły. Na warstwę bakłażana wykładamy połowę sosu pomidorowego i połowę sera. Następnie kolejną warstwę bakłażana tak samo jak poprzednią, drugą połowę sosu i sera.
Pieczemy w piekarniku ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Jeżeli zrezygnujemy ze smażenia bakłażanów, gotową zapiekankę trzeba piec troszkę dłużej - ok 30-40 minut, uważając by ser się nie przypiekł.