Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 429
Dodano: 24.08.2011
Odsłon: 15951
1-2 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Bakłażana kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy na ok 30 minut. Odsączamy nadmiar wody, smażymy na patelni na odrobinie oleju.
Pomidory kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, umieszczamy w garnku i gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, można też dorzucić oregano.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy (cienko) sosem pomidorowym, układamy plasterki bakłażana tak by na siebie zachodziły. Na warstwę bakłażana wykładamy połowę sosu pomidorowego i połowę sera. Następnie kolejną warstwę bakłażana tak samo jak poprzednią, drugą połowę sosu i sera.
Pieczemy w piekarniku ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
Jeżeli zrezygnujemy ze smażenia bakłażanów, gotową zapiekankę trzeba piec troszkę dłużej - ok 30-40 minut, uważając by ser się nie przypiekł.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

pixi 15 września 2011Zgłoś do usunięcia
SUPER PRZEPIS TYLKO JA DODAJĘ WIĘCEJ CZOSNKU:)2 Kto głosował? | Odpowiedz

beataw34 24 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
do ulubionych!napewno wyprobuje,bo uwielbiam baklazan :)przepis prosty ale slinka leci:)
3 Kto głosował? | Odpowiedz