Do góry

Przekąski Przepis na:

Bakłażany w szafranowym cieście

Bakłażany w szafranowym cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 7103

Dodano:

Odsłon: 1105

Prosta i smakowita andaluzyjska potrawa do spozycia jako przystawka, lekki obiad, kolacja na cieplo lub przekaska.

Składniki

  • 3 oberżyny (ok. 500 g)
  • 8 łyżek miodu z kwiatów pomarańczy
  • 1/8 l oliwy z oliwek
  • 4-6 łyżek mąki
  • szczypta proszku szafranu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki wina Málaga
  • woda i sól
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bakłażany w szafranowym cieście

Przygotowanie

  1. Z maki, jajek, wody, szafranu i soli wyrabiamy rzadkie ciasto.
    Baklazany kroimy w cienkie plastry.
    Miód podgrzewamy w malym naczyniu i mieszamy z winem.
    Baklazany zanurzamy w ciescie i smazymy na glebokim tluszczu ( oliwie ) ok. 1-2 minut po kazdej stronie.
    Odsaczamy tluszcz na reczniku papierowym i podajemy natychmiast z sosem miodowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń