Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bakłażany z mięsem mielonym to pyszna i aromatyczna przekąska na każdą okazję. Rozpływające się w ustach warzywa i delikatne mięso drobiowe idealnie się ze sobą komponują. Przypominają słoneczne chwile nad Morzem Śródziemnomorskim.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2189
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4697
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 57
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2189
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4697
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 57
Składniki
Pomidory i paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę, a cebulę w półpiórka lub drobniejszą kostkę. Zieloną cebulkę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i dodaj warzywa oraz wszystkie przyprawy. Smaż całość do miękkości, przez ok. 5 minut, a następnie wlej sos sojowy. Przenieś całość do osobnej miski.
Na tej samej patelni podsmaż mięso mielone do ładnego zrumienienia, a na końcu dodaj połowę warzyw. Wymieszaj całość i podsmażaj przez kolejną minutę. Zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcia. Dołóż tartą mozzarellę i ponownie przemieszaj.
Bakłażana umyj i pokrój ostrym nożem w cienkie plastry. Na czystej patelni rozgrzej kolejną łyżkę oliwy i podsmaż plastry warzywa do ładnego zrumienienia z obu stron. Odłóż i przestudź.
Bierz po plastrze bakłażana i rozprowadź na nim warstwę sosu mięsnego. Zawiń je w ciasny rulonik i wkładaj do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, łączeniem do dołu.
Na wierzchu rozsyp drugą połowę warzyw.
Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 5 minut, a następnie włącz funkcję przyrumieniania na 2-3 minuty.
Bakłażany z mięsem mielonym podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło. Posyp je listkami natki pietruszki.