Do góry

Przekąski Przepis na:

Bakłażany z pomidorami

Bakłażany z pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 22281

Dodano:

Odsłon: 2458

Potrawa dla wymagających. Bakłażan nazywany jest również oberżyną lub gruszką miłosną. Zachęcające? ;)

Składniki

  • bakłażany, 2 małe
  • cebula, 1
  • pomidor, 4
  • Natka pietruszki, 1 pęczek
  • majeranek, kilka gałązek
  • czosnek, 2 ząbki
  • masło, 4 łyżki
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bakłażany z pomidorami

Przygotowanie

  1. Bakłażany przekroić na ćwiartki, posolić i odstawić do ocieknięcia na 1 h.

  2. Cebulę pokroić w plastry, pomidory w kostkę. Na rozgrzanej łyżce masła zeszklić cebulę i zmiażdżony czosnek, dodać pomidory i chwilę smażyć, doprawić solą i pieprzem.

  3. Bakłażany osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym przecięta stroną do góry i obłożyć farszem pomidorowym, oprószyć siekaną natką pietruszki. Zapiekać w nagrzanym do 200 o C piekarniku przez ok. 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń