Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 596
Dodano: 01.07.2010
Odsłon: 49125
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
potrzebne jest ciasto francuskie, jak najcieńsze, żeby było niemal przezroczyste. W zaleznosci jaka mamy forme i jak wysokie chcemy miec ciasto uzywamy tyle platow ciasta. Ukladamy je warstwami na sobie. Każdą warstwę smarujemy rozpuszczonym masłem, co 2-3 warstwę posypujemy rozkruszonym serem feta /1 opak. sera na całe ciasto/. Im więcej warstw tym lepiej. Po ułożeniu ostatniej warstwy kroimy ciasto w szachownicę. Rozbijamy trzy jajka, dolewamy do nich pół szklanki wody gazowanej, mieszamy wszystko. Polewamy ciasto tak, żeby jajka z wodą weszły w nacięcia. Piec ok. 30 minut w temp. 180 az ciasto stanie sie zlociste. wersja na slodko: Jajka rozbijamy z cukrem, wanilią, mlekiem i zalewamy nimi ciasto. Zapiekamy żeby mleczna polewa zgęstniała. Posypujemy cukrem pudrem oraz dekorujemy bitą śmietaną lub lodami. banicę można podawać na ciepło lub na zimno.
Na skróty
Komentarze do przepisu (25)

natasza80 05 października 2013Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam banice. Ja uzywam bardzo cienkiego ciasta, wyglada jak papier. Zalewam 5 jajkami wymieszanymi z 1/2 kubka jogurtu naturalnego lub greckiego i 1 szklanka wody. Mikstura powina przykrywac ciasto-wtedy rosnie rewelacyjnie.0 Kto głosował? | Odpowiedz

grawa5 04 września 2010Zgłoś do usunięcia
A ja zrobiłam banice wczoraj na obiad i mi wyszła R-E-W-E-L-A-C-Y-J-N-A !Użyłam gotowego ciasta francuskiego kupionego w Lidlu oraz ser feta.
Bardzo proste danie do wykonania.
Uwaga:podwaja swoja objętość !!
0 Kto głosował? | Odpowiedz

tota 02 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
hmm, nie wiem czemu Ci nie wyszlo :-(0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 02 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Próbowałam zrobić tę przekąskę, ale niestety mi nie wyszła :( Użyłam 2 rolek gotowego ciasta, było zbyt grube, namęczyłam się przy wałkowaniu na cienkie kawałki, na koniec banica i tak miała 1 cm ;) a ciasto jakieś takie w smaku i wyglądzie zakalcowate. Ale myślę, że jak ktoś potrafi to zrobić, to jest pyszna :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

smakoszkammm 25 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
rikko2 - właśnie wszyscy widzimy jak ci się świetnie wiedzie... się na tą mufinkę uwziałeś jakbyś miał problemy z erekcją co najmniej. Dostało się nawet biednej , pysznej Banicy ;p;p;p :)) Tak jak powiedziała tota - dokładnie - skrzywdzony przez życie frustrat.A banica jest pyszna, ale co ty możesz o tym wiedzieć, jak o spróbowaniu oryginału, możesz jedynie tylko pomarzyć... no cóż, współczuję ci, nie pozdrwiam. Bez odbioru.0 Kto głosował? | Odpowiedz

tota 14 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
rikko2, najpierw zrob a pozniej komentuj.nastepny skrzywdzony przez zycie frustrat, , ktory znalazl sobie sposob na odreagowanie. Zal mi takich ludzi.
0 Kto głosował? | Odpowiedz

mufinka 09 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Biedny rikko, tak chciał zaistnieć i ... już go nie ma... ups! ... A dla mnie to nie jest "zwykle ciasto francuskie z wodą"...0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 03 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
wczoraj robiłam na kolację !!! pycha!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

mufinka 02 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Ja tam nawet bez czubricy wpałaszuję! Jutro sobie zrobię, już nie mogę się doczekać... :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Paulainka 02 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Ja też lubię czubricę ale bardziej szerene sol jakkolwiek się to pisze. Dzisiaj sobie z pomidorkami i śmietaną szereną dogadzałam. Czubrica jest super w faszerowanej papryce. Chyba wiem dokładnie o który rynek w Warnie chodzi :) w tamtym roku był przebudowywany, ciekawe jak wygląda w tym roku. Warnę i Złote Piaski nawiedzam co roku lub co drugi. Banicę czasem przywoze, ale jest to kłopotliwe bo potrzebuje lodowki podczas transportu. Przyprawy za to na woreczki :)1 Kto głosował? | Odpowiedz