Do góry

Przekąski Przepis na:

Befsztyk tatarski:

Befsztyk tatarski:

Autor:

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 2723

Dodano:

Odsłon: 2865

Przepadają za nim mężczyźni w naszej rodzinie więc podaję go przy okazji różnych spotkań rodzinnych.

Składniki

  • 60 dag polędwicy wołowej
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • 2-3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki maggi (przyprawy do zup i sosów)
  • 2-3 łyżki zimnej, przegotowanej wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 małe ogórki drobno pokrojone
  • 2 cebule białe
  • 2 cebule czerwone
  • 4 żółtka + 2 do zmielonego mięsa
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Polędwicę wołową dokładnie oczyścić z najmniejszych błonek .

    Przed dwukrotnym zmieleniem - mięso mocno schłodzić.
    Przełożyć do miski, wbić żółtka, dodać przyprawy i dokładnie wyrobić.
    Zwilżonymi dłońmi formować jednakowej wielkości kulki i układać na półmisku.
    Przed samym podaniem, w każdej "kulce" mięsa zrobić dołek i wbić żółtko. Posypać słodką papryką. Udekorować pokrojoną cebulką i ogórkami.
    Dodatkowo podać w głębokich miseczkach ogórki i cebulkę oraz przyprawy, aby każdy mógł sobie sam doprawić tatara wg własnego gustu .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń