Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki przygotowane na bazie ciasta duńskiego, smakiem przypominają ciasto francuskie. Wypełnione kwaśnymi wiśniami i oprószone pudrem. Ciasto przygotowywane na drożdżach, które robi się szybko -nie wymaga skomplikowanych "zabiegów"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117096
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8051
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3019
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1667
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1340
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117096
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8051
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3019
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1667
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1340
Składniki
Wykonanie ciasta: W jednej misce roztrzepać widelcem: wodę z mlekiem i jajkiem. Odstawić na bok. Do drugiej większej miski przesiać mąkę dodać suche drożdże -wymieszać, dodać cukier wymieszać i sól -wymieszać. Dodać zimne kawałki masła i miksować powoli, aby składniki się połączyły - kawałki masła muszą być nadal widoczne. Do masy dodać zawartość odstawionej miski i wymieszać rękoma. Ciasto będzie lekko klejące i musi być koniecznie z kawałkami masła. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc.
Składniki na nadzienie wymieszać.
Następnego dnia wyciągnąć zimne ciasto z lodówki ok. 1 godz. przed zamiarem robienia bułek. Podzieliłam na dwie części i rozwałkowałam na prostokąt. Można podsypywać mąką. Ten podzieliłam na 6 mniejszych prostokątów. Każdy podzieliłam w myśli na pół, na jednej połówce nacięłam nożem, drugiej brzegi posmarowałam roztrzepanym jajem i nałożyłam nadzienie, nakryłam częścią z nacięciami i lekko przycisnęłam. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 1 godz. Piekarnik nagrzewamy do 180o (góra-dół) pieczemy przez 15-17 min. Pyszne są świeże, jeszcze ciepłe a w drugim dniu można podgrzać (jeśli ktoś używa w mikrofali na małej mocy przez 3 min) lub w piekarniku w 100st przez 4 min.