Do góry

Przekąski Przepis na:

bezglutenowe placuszki dyniowe

bezglutenowe placuszki dyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2677

Dodano:

Odsłon: 16381

dynia! tym razem w formie placuszków bezglutenowych

Składniki

  • 375 g bezglutenowego mixu do pizzy i wypieków
  • 250 g puree z dyni
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1/2 puszki groszku konserwowego
  • 250 g kapusty białej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała garść koperku
  • 1 garstka pestek dyni
  • serek biały twarogowy
  • szałwia
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
bezglutenowe placuszki dyniowe

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
    Dynię myję, kroję i oczyszczam. Piekę do miękkości /około 30-40 minut/. Studzę. Mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ze śmietaną. Doprawiam solą, pieprzem i szałwią. Odkładam na bok.
    Kapustę drobno kroję. Przyprawiam solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Duszę do miękkości. Dodaję koper. Studzę. Odstawiam.
    Groszek odcedzam. Pozostawiam na sicie do ocieknięcia.
    Bezglutenowy mix i puree dyniowe mieszam dokładnie. Dodaję kapustę i groszek. Mieszam i przyprawiam do smaku. Dodaję trochę wody, do uzyskania średnio-gęstej, ale zwartej konsystencji.

  2. Na patelni rozgrzewam olej. Smażę małe placuszki, do zezłocenia z obu stron.
    Układam na papierze do pieczenia. Nakładam na każdy łyżeczkę sera twarogowego. Posypuję pieprzem i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń