Do góry

Przekąski Przepis na:

Biała kaszanka na mięsie z kaczek i gęsi oraz ostrym sosem z papryczek habanero.

Biała kaszanka na mięsie z kaczek i gęsi oraz ostrym sosem z papryczek habanero.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25602

Dodano:

Odsłon: 7468

Bardzo zdrowa, smaczna, biała kaszanka, zrobiona na kaszy gryczanej, jęczmiennej i pęczaku z dodatkiem ostrego sosu z papryczek habanero, mięsie z kaczek i gęsi. Kaszanka jest dla osób lubiących ostre potrawy.

Składniki

  • wywar (rosół) 15 szklanek
  • kasza jęczmienna pęczak 1,5 szklanki
  • kasza jęczmienna gruba 3 szklanki
  • kasza gryczana palona 3 szklanki
  • mięso z korpusów i skrzydeł z kaczek i gęsi 1 kg
  • ostry sos z papryczek habanero 200 ml
  • pasta rosołowa 3 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majeranek 3-4 łyżki (jak kto lubi)
  • papryka słodka mielona 2 łyżki
  • jelito wieprzowe cienkie 28/30 - 8 metrów
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biała kaszanka na mięsie z kaczek i gęsi oraz ostrym sosem z papryczek habanero.

Przygotowanie

  1. Do zrobienia kaszanki wykorzystujemy wywar z gotowania korpusów kaczek i gęsi. Do parzenia kasz potrzebujemy wprowadzenia następującej procedury: 1 szklanka kaszy plus 2 szklanki wywaru. Odmierzamy odpowiednią ilość wywaru w stosunku do kasz. Doprowadzamy wywar do wrzenia, dodajemy zmielone przez sitko 12 mm mięso z korpusów ze skórkami, ostry sos z papryczek habanero, kasze i wszystkie przyprawy. Gotujemy do czasu kiedy kasze będą zaczynać pęcznieć, a wywar zacznie robić się gęstszy. Kończymy gotowanie kasz, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po 30 minutach kasze będą już o odpowiedniej gęstości. Mieszamy drewnianą łyżką i studzimy.

  2. W między czasie moczymy jelita wieprzowe, płuczemy także w środkowej ich części. Ostudzony wymieszany farsz nakładamy do nadziewarki i nadziewamy go w jelita.

  3. Możemy robić takie kaszanki wielkości 12-14 cm, jak kiełbaski śląskie.

  4. Parzymy 30 minut w wodzie 70 - 75 stopni Celsjusza. Potem hartujemy w zimnej wodzie przez 15 minut, osuszamy na kiju i osuszone umieszczamy w lodówce na 12 godzin.

  5. Najsmaczniejsza jest na drugi dzień podsmażona na wolnym ogniu. Bardzo smaczna jest również na zimno.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 31 grudnia 2018 Mariola!!! taka pyszna kaszanke zrobilas, ze jezyk wisi mi do pasa!! Nie wiem skad dostane u mnie jelita, ale moze choc namiastke zrobie - na patelni po prostu. Jestem tu rzadko bardzo ostatnio, bo gotuje tylko rosolki, ale Twoj przepis mnie po prostu natchnal :-)Buziak!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 26 listopada 2018 Mariolu, nie możesz takich rzeczy robić bez konsultacji ze mną. Najpierw muszę skosztować, później wydać certyfikat :P Pycha <3 <3 <3

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń