Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantna, biała kaszanka zrobiona z kaszy jęczmiennej i pęczaku z dodatkiem usmażonych skwar z podgardla, wątróbek indyczych z cebulą oraz z ostrym sosem z papryczek. Kasze i wywar odmierzano w szklance 250 ml.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5016
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1892
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 51
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5016
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1892
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 51
Składniki
Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Sos z ostrych papryczek liczyłem jako 1 szklanka. Wymyte, oczyszczone z błon wątróbki smażymy na gorącym oleju. Gdy wątróbki będą podsmażone dodajemy posolone, po pierzone, pokrojone w kostkę cebule i smażymy do ładnego zaszklenia się cebuli. Usmażone wątróbki studzimy i kroimy w kostkę. W większym garnku przygotowujemy z 11 szklanek wody, 300 ml ostrego sosu, wszystkich suchych przypraw wywar. Do gotującego się wywaru dodajemy skwarki z podgardla, pokrojone wątróbki i usmażoną cebule. W między czasie kilkakrotnie płuczemy w zimnej wodzie obie kasze. Wypłukane kasze dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60-70 %. Gdy kasze będą na 60-70 % sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek pokrywką na 30 minut. Kasze pod przykryciem dojdą do potrzebnego nam stanu. Studzimy kasze, mieszamy, i po ostudzeniu nadziewamy we wcześniej opłukane i wymoczone jelita wieprzowe w odpowiednich kawałkach. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 40 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I osuszone wkładamy do lodówki. Smacznego !!!