Do góry

Przekąski Przepis na:

Biała kaszanka na ostro

Biała kaszanka na ostro

Autor:

Przepisów i artykułów: 1849 Ocena: 29918

Dodano:

Odsłon: 4027

Pikantna, biała kaszanka zrobiona z kaszy jęczmiennej i pęczaku z dodatkiem usmażonych skwar z podgardla, wątróbek indyczych z cebulą oraz z ostrym sosem z papryczek. Kasze i wywar odmierzano w szklance 250 ml.

Składniki

  • wątróbki z indyka 50 dag
  • skwarki z podgardla 10 dag
  • cebula 2 szt.
  • kasza jęczmienna pęczak 3 szklanki
  • kasza jęczmienna 3 szklanki
  • wywar 11 szklanek
  • pasta rosołowa 3 łyżki
  • sos z ostrych papryczek 300 ml
  • jelita wołowe grube proste 3 m
  • Przyprawy:
  • majeranek 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • liście laurowe 4 szt.
  • ziele angielskie 15 ziaren
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Biała kaszanka na ostro

Przygotowanie

  1. Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Sos z ostrych papryczek liczyłem jako 1 szklanka.

    Wymyte, oczyszczone z błon wątróbki smażymy na gorącym oleju. Gdy wątróbki będą podsmażone dodajemy posolone, po pierzone, pokrojone w kostkę cebule i smażymy do ładnego zaszklenia się cebuli. Usmażone wątróbki studzimy i kroimy w kostkę. W większym garnku przygotowujemy z 11 szklanek wody, 300 ml ostrego sosu, wszystkich suchych przypraw wywar. Do gotującego się wywaru dodajemy skwarki z podgardla, pokrojone wątróbki i usmażoną cebule. W między czasie kilkakrotnie płuczemy w zimnej wodzie obie kasze. Wypłukane kasze dodajemy do gotującego się wywaru. Gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60-70 %. Gdy kasze będą na 60-70 % sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek pokrywką na 30 minut. Kasze pod przykryciem dojdą do potrzebnego nam stanu. Studzimy kasze, mieszamy, i po ostudzeniu nadziewamy we wcześniej opłukane i wymoczone jelita wieprzowe w odpowiednich kawałkach. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 40 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I osuszone wkładamy do lodówki.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 25 października Przepyszne wyroby i faktycznie lubicie ostre!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wmk 24 października Pyszności, jak dla mnie trochę za mało tłustego.
Twoja kaszaneczka jest napewno smaczna, ale twierdzę, że za sucha. Spróbuj następnym razem dodać do Twojego wsadu 300-500g słoninki. Może być pokrojona w małą kostkę i wytopiona to będą również smaczne skwareczki. Pozdrowienia

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń