Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta już niebawem a mianowicie dokładnie za dwa tygodnie, dlatego już wczoraj postanowiłam ugotować bigos aby go przetestować czy wyjdzie pyszny. Zapewne każdy ma swój sprawdzony przepis na bigos i każdy gotuje go inaczej. Ja nie gotuję bigosu przez trzy dni bo to nie ma sensu jak ma być dobry to wystarczy jeden dzień go gotować. Zawsze mój dziadek mówił " Aby bigos wyszedł dobry wystarczy dobra sprawdzona kapusta oraz serce do gotowania " i ja zawsze trzymam się tego co mówił mój dziadziuś, mama również nie gotuje bigosu trzy dni. Co tu dużo pisać nie ma co podam przepis jeśli zechcecie to skorzystacie.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 803
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5684
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9515
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 249
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 803
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5684
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9515
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 249
Składniki
Przygotować swojską kapustę mam swoją, dokładnie opłukać w zimnej wodzie wyszła mi tak kwaśna że innej opcji nie było. Następnie przygotować pierś z gęsi pokroić ją na mniejsze kawałki. Opłukaną i odsączoną na durszlaku kapustę przełożyć do większego garnka, wlać wodę dodać pokrojoną pierś z gęsi wraz ze skórą dodać ziela angielskie i liście laurowe. Gotować od zagotowania na wolnym ogniu około dwóch godzin aż mięso z piersi gęsi zacznie robić się miękkie.
Jak już kapusta z piersią z gęsi gotowała się wyznaczony czas wtedy dodać łopatkę pokrojoną w większą kostkę, doprawić do smaku cukrem ( ale tylko w przypadku gdy kapusta jest dość kwaśna jeśli mniej kwaśna to zmniejszyć ilość cukru ), mięso również można dać według swoich upodobań. Jak mięso z łopatki zaczyna mięknąć podczas gotowania się w kapuście wtedy wsypać majeranek dodać przyprawę uniwersalną i nadal gotować do całkowitej miękkości na małym ogniu.
Gdy w gotowanej kapuście mięso z łopatki zacznie się już ładnie rozpadać to oznacza że jest już mięciutkie wtedy dodać pokrojoną w krążki kiełbasę, jeszcze chwilę pogotować z dodaną kiełbasą ( kiełbasę można dodać kto jaka chce ). Do ugotowanej kapusty już z kiełbasą dodać koncentraty pomidorowe, zagotować i zdjąć z ognia.
Dziś tuż przed obiadem podgrzałam bigos na gorąco, podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno. Bigos wyszedł tak smaczny że w czasie gotowania zapach roznosił się po całym domu i nie mogliśmy mu się oprzeć musieliśmy spróbować.
Resztę mocno gorącego bigosu który został przełożyć w słoiki, dokładnie zakręcić i odwrócić do góry dnem aby zassały. Po ostygnięciu przechowywać bigos w lodówce. Jeśli chcemy aby dłużej bigos postał wystarczy go za pasteryzować przez dwadzieścia minut a wystudzony pozostawić w piwnicy lub ciemnym miejscu.