Do góry

Przekąski Przepis na:

Bigos z dużą ilością mięsa.

Bigos z dużą ilością mięsa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 617 Ocena: 3748

Dodano:

Odsłon: 1735

Bigos świąteczny ugotowany, przede mną jeszcze pieczenie ciast i wiele innych rzeczy związanych ze świętami. Dużo pracy tylko kto to zje? gości się nie spodziewamy bo rodzinkę daleko mamy, ale może bóg da że ktoś nas odwiedzi.

Składniki

  • 2 kg kapusty kiszonej,
  • 1 kg ścinków z indyka,
  • 1 kg kości żeberkowych,
  • 2 koncentraty pomidorowe po 160 g,
  • 2,5 łyżki cukru,
  • 3 łyżki majeranku,
  • 6 - 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 4 - 6 liście laurowe,
  • 1,5 łyżki ulubionej przyprawy z solą.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bigos z dużą ilością mięsa.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać 2 litry wody i dodać mięso oraz kości żeberkowe, gotować do miękkości mięsa.

  2. Następnie wyjąć mięso i oddzielić mięso od kości a indycze pokroić na mniejsze kawałki. Do wywaru po mięsie dodać kapustę drobno pokrojoną dodać ziela i liście laurowe, gotować do miękkości kapusty.

  3. Gdy kapusta jest już miękkawa dodać przygotowane mięso i nadal gotować na wolnym ogniu. jak już kapusta i mięso są miękkie dodać majeranek, doprawić do smaku ulubioną przyprawą z solą dodać cukier ( jest lepszy smak bigosu ) i dalej gotować.

  4. Pod koniec dodać koncentraty pomidorowe i zagotować.

  5. Dziś mam tak dzień zalatany że podałam bigos do chleba a przy okazji rodzinka spróbowała smaku i byli zachwyceni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Eugene-Laskowski 31 stycznia Nie kazda potrawa gotawana na bazie kapusty zasluguje na miano bigosu. Tak jest i tym razem, to kapusta na indyku a nie zaden bigos. Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń