Do góry

Przekąski Przepis na:

Blinki ziemniaczane

Blinki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 2373 Ocena: 15284

Dodano:

Odsłon: 3811

Proste w wykonaniu a są bardzo smaczne.

Składniki

  • ziemniaki surowe starte 1 litr
  • bułka czerstwa 2 szt
  • Mleko 1/2 szklanki
  • jajko kurze 1 szt
  • drożdże 2 dag
  • mąka 1 łyżka
  • Bułka tarta 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • Masło
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Drożdże rozprowadzić w jednej łyżce ciepłego mleka i szczyptą cukru i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Bułki namoczyć w mleku, lekko odsączyć i zmiksować. Po czym połączyć z masą ziemniaczaną, jajkiem, drożdżami, bułką tartą wymieszaną z mąką. Przyprawić do smaku i bardzo starannie wyrobić masę. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu polać stopionym masłem. Podawać ze śmietaną lub z borówkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń