Do góry

Przekąski Przepis na:

Bliny ziemniaczane

Bliny ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 2537 Ocena: 18818

Dodano:

Odsłon: 3391

Prosta i smaczna przekąska.

Składniki

  • Składniki:
  • Ziemniaki starte odsączone surowe 4 szklanki
  • Bułka czerstwa kajzerka 2 szt.
  • Mleko ½ szklanki
  • Żółtka jaja 2 szt.
  • Drożdże 2 dag
  • Sól do smaku
  • Pieprz biały do smaku
  • Cukier do smaku
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • Śmietana
  • Borówki (mogą być z własnej spiżarni)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bliny ziemniaczane

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania:
    Drożdże rozprowadzić w łyżce ciepłego mleka z dodatkiem cukru. Rozdrobnione bułki zalać pozostałym ciepłym mlekiem i pozostawić na 15 minut. Ziemniaki połączyć z utartymi na gładką masę bułkami, drożdżami i żółtkami, doprawić podanymi przyprawami. Jeżeli ciasto będzie zbyt lekkie to dodać łyżkę mąki lub bułki tartej. Na rozgrzany olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyłożyć na podgrzane talerze, może podawać z kwaśną śmietaną, smażonymi borówkami lub sosikiem z prawdziwków. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń