Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Oczywiście najlepszy bób to ten młodziutki i słodki
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22614
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14934
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4719
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44726
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 643
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 679
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22614
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14934
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4719
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44726
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 643
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 679
Składniki
Podobno bób albo się uwielbia, albo nie cierpi. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy zwolenników i amatorów zielonych „fasolek”. Co roku, gdy tylko bobik pojawia się na straganach pędzę i kupuję go w sporych ilościach. W ten sposób gości na moim stole niemal codziennie. Przygotowuję go w bardzo prosty sposób i taki właśnie lubię najbardziej. Oczywiście najlepszy bób to ten młodziutki i słodki. Najczęściej jednak jest on też jednocześnie najdroższy :/ Bób gotuję zawsze z koperkiem – oprócz tego, że smaki pięknie się ze sobą komponują, koper przeciwdziała wzdęciom, które może powodować bób.
Wykonanie: Do garnka z wodą wkładam pęczek kopru i doprowadzam do wrzenia. W tym czasie bób dokładnie myję pod bieżącą wodą odrzucając brzydkie fasolki – żółte lub z ciemnymi plamkami. Do gotującej się wody z koperkiem wrzucam bób i gotuję, aż zacznie mięknąć. Wtedy solę i pozostawiam na małym gazie jeszcze przez kwadrans. Teraz wystarczy bób odcedzić i przesypać do miski. Smacznego!!!