Do góry

Przekąski Przepis na:

Bób w koperkowym sosie vinegrette

Bób w koperkowym sosie vinegrette

Autor:

Przepisów i artykułów: 772 Ocena: 49087

Dodano:

Odsłon: 426

Przepis wypatrzyłam na blogu O pietruszka. Wydał mi się na tyle interesujący, że szybko postanowiłam przygotować bób właśnie w ten sposób. Okazało się, że tak podany bób smakuje wybornie. Zaryzykuję stwierdzenie, że jest lepszy od tradycyjnie przygotowywanego bobu z bułką tartą. Spróbujcie, zakochacie się w tym smaku.

Składniki

  • bób 500 g
  • świeży lub mrożony koperek drobno posiekany 1 łyżka
  • sok z cytryny 1- 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • czosnek 2 ząbki
  • cukier 1 łyżeczka
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bób w koperkowym sosie vinegrette

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności gotujemy bób. O tym jak to zrobić piszę w tym przepisie:

    http://katalogsmakow.blogspot.com/2018/06/saatka-z-bobem-suszonymi-pomidorami-i.html

    Następnie przygotowujemy sos vinegrette z koperkiem. W garnuszku mieszamy oliwę, sok cytrynowy oraz cukier. W momencie, gdy składniki się połączą dodajemy
    odrobinę soli i pieprzu, posiekany koperek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy do momentu uzyskania jednolitego, dość gęstego sosu.
    Przygotowanym sosem zalewamy bób. Całość delikatnie mieszamy.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń