Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis dostałam od teściowej. Dobry jest na różne okazje jako przekąska. Można go modyfikować według swojego uznania, ale ze względu na maggy radzę uważać, gdyż można przesadzić z doprawianiem.
Boczek umyć i osuszyć. Jeśli chcemy wzbogaconą wersję boczku to teraz możemy przyprawy wsmarować w boczek: pieprz, odrobina papryki słodkiej i przyprawy prowansalskie.
Dno brytfanny wysmarować smalcem i włożyć boczek.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i lekko rumienimy z obu stron po czym zalewamy rozcieńczoną maggy i pieczemy pod przykryciem ok. 1 godz.
Po upieczeniu z boczka ściągamy skórę uważając by się nie poparzyć. (skóra lepiej się ściąga, gdy boczek jest jeszcze ciepły).
Następnie boczek układam na półmisku i zalewam wywarem z pieczenia. Zostawiamy do ostygnięcia po czym dajemy do lodówki by nam wywar stężał a na wierzchu utworzy się warstwa smalcu.
Co do galaretki to oczywiście mi nie zawsze ona wychodzi :)
Podawać z białym pieczywem.
Smacznego
No wiem, pieczony boczek nie należy ani do najzdrowszych ani do niskokalorycz...
Odsłon: 33160
Soczyste, pachnące i pyszne i to wystarczy.
Odsłon: 3410
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 774
Halloumi to cypryjski ser bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Wspan...
Odsłon: 82
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 97
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 48
Halloumi to cypryjski ser bardzo popularny w kuchni śródziemnomorskiej. Wspan...
Odsłon: 82
Serniczek prosty w przygotowaniu, smaczny o wyjątkowym lekko kwaskowym smaku...
Odsłon: 97
Wiosenna makrela z nadzieniem z rabarbaru. Dodatkowo warzywa papryka, marchew...
Odsłon: 48
Składniki
Boczek umyć i osuszyć. Jeśli chcemy wzbogaconą wersję boczku to teraz możemy przyprawy wsmarować w boczek: pieprz, odrobina papryki słodkiej i przyprawy prowansalskie. Dno brytfanny wysmarować smalcem i włożyć boczek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i lekko rumienimy z obu stron po czym zalewamy rozcieńczoną maggy i pieczemy pod przykryciem ok. 1 godz. Po upieczeniu z boczka ściągamy skórę uważając by się nie poparzyć. (skóra lepiej się ściąga, gdy boczek jest jeszcze ciepły). Następnie boczek układam na półmisku i zalewam wywarem z pieczenia. Zostawiamy do ostygnięcia po czym dajemy do lodówki by nam wywar stężał a na wierzchu utworzy się warstwa smalcu. Co do galaretki to oczywiście mi nie zawsze ona wychodzi :) Podawać z białym pieczywem. Smacznego
Przepisy Przekąski
Przekąski
Galareta z golonki według Dariusza:-)
Przekąski
Tortilla z jajkiem sadzonym i warzywami
Przekąski
Kotlety jajeczne z brokułem
Przekąski
Ziemniaki zapiekane farszem grzybowym
Galareta z golonki według Dariusza:-)
Trochę pracochłonna ,ale warto przyrządzić . Dla tych , którzy oczywiście...
Odsłon: 115
Tortilla z jajkiem sadzonym i warzywami
Szybki i smaczny ciepły posiłek idealny na śniadanie lub obiadokolacja gdy ni...
Odsłon: 143