Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis dostałam od teściowej. Dobry jest na różne okazje jako przekąska. Można go modyfikować według swojego uznania, ale ze względu na maggy radzę uważać, gdyż można przesadzić z doprawianiem.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3936
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415268
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2514
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3936
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415268
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2514
Składniki
Boczek umyć i osuszyć. Jeśli chcemy wzbogaconą wersję boczku to teraz możemy przyprawy wsmarować w boczek: pieprz, odrobina papryki słodkiej i przyprawy prowansalskie. Dno brytfanny wysmarować smalcem i włożyć boczek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i lekko rumienimy z obu stron po czym zalewamy rozcieńczoną maggy i pieczemy pod przykryciem ok. 1 godz. Po upieczeniu z boczka ściągamy skórę uważając by się nie poparzyć. (skóra lepiej się ściąga, gdy boczek jest jeszcze ciepły). Następnie boczek układam na półmisku i zalewam wywarem z pieczenia. Zostawiamy do ostygnięcia po czym dajemy do lodówki by nam wywar stężał a na wierzchu utworzy się warstwa smalcu. Co do galaretki to oczywiście mi nie zawsze ona wychodzi :) Podawać z białym pieczywem. Smacznego