Przekąski Przepis na:
Boczek w maggi

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 701
Dodano: 10.06.2014
Odsłon: 7065
Składniki
- 1 kg. boczku świeżego ze skórą
- 0,5 szkl. maggy ( używam Winiary ) szklankę dopełnić wodą
- smalec do posmarowania brytfanny lub rondla
> 6 os. | 15 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Boczek umyć i osuszyć. Jeśli chcemy wzbogaconą wersję boczku to teraz możemy przyprawy wsmarować w boczek: pieprz, odrobina papryki słodkiej i przyprawy prowansalskie.
Dno brytfanny wysmarować smalcem i włożyć boczek.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i lekko rumienimy z obu stron po czym zalewamy rozcieńczoną maggy i pieczemy pod przykryciem ok. 1 godz.
Po upieczeniu z boczka ściągamy skórę uważając by się nie poparzyć. (skóra lepiej się ściąga, gdy boczek jest jeszcze ciepły).
Następnie boczek układam na półmisku i zalewam wywarem z pieczenia. Zostawiamy do ostygnięcia po czym dajemy do lodówki by nam wywar stężał a na wierzchu utworzy się warstwa smalcu.
Co do galaretki to oczywiście mi nie zawsze ona wychodzi :)
Podawać z białym pieczywem.
Smacznego
Komentarze do przepisu (2)

etui 14 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
Chyba chodzi o maggi.. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz