Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis dostałam od teściowej. Dobry jest na różne okazje jako przekąska. Można go modyfikować według swojego uznania, ale ze względu na maggy radzę uważać, gdyż można przesadzić z doprawianiem.
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 105
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 219
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 771
Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obia...
Odsłon: 412
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 554
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 105
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 219
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 771
Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obia...
Odsłon: 412
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 554
Składniki
Boczek umyć i osuszyć. Jeśli chcemy wzbogaconą wersję boczku to teraz możemy przyprawy wsmarować w boczek: pieprz, odrobina papryki słodkiej i przyprawy prowansalskie. Dno brytfanny wysmarować smalcem i włożyć boczek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i lekko rumienimy z obu stron po czym zalewamy rozcieńczoną maggy i pieczemy pod przykryciem ok. 1 godz. Po upieczeniu z boczka ściągamy skórę uważając by się nie poparzyć. (skóra lepiej się ściąga, gdy boczek jest jeszcze ciepły). Następnie boczek układam na półmisku i zalewam wywarem z pieczenia. Zostawiamy do ostygnięcia po czym dajemy do lodówki by nam wywar stężał a na wierzchu utworzy się warstwa smalcu. Co do galaretki to oczywiście mi nie zawsze ona wychodzi :) Podawać z białym pieczywem. Smacznego