Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 04-10-2022
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofolgować, bo nic nie może równać się z wędliną własnej roboty. Zapraszam na aromatyczny, kruchy boczek w nutą piwnej goryczki.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 802
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1656
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6183
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8966
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 802
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1656
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6183
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8966
Składniki
Musztardę i cząber połączyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Boczek natrzeć solą i pieprzem oraz przygotowaną marynatą. Odstawić na noc do lodówki. Następnie wyłożyć boczek do naczynia żaroodpornego (lub brytfanny), polać szklanką piwa, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 210stopni. Po 15 min zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, piec 40-50min. Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec boczek do zarumienienia, około 15 minut. Upieczony i ostudzony boczek wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby zastygł. Po tym czasie można pokroić.