Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 04-10-2022
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofolgować, bo nic nie może równać się z wędliną własnej roboty. Zapraszam na aromatyczny, kruchy boczek w nutą piwnej goryczki.
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Musztardę i cząber połączyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Boczek natrzeć solą i pieprzem oraz przygotowaną marynatą. Odstawić na noc do lodówki. Następnie wyłożyć boczek do naczynia żaroodpornego (lub brytfanny), polać szklanką piwa, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 210stopni. Po 15 min zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, piec 40-50min. Po tym czasie zdjąć przykrycie i piec boczek do zarumienienia, około 15 minut. Upieczony i ostudzony boczek wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby zastygł. Po tym czasie można pokroić.