Do góry

Przekąski Przepis na:

Bożonarodzeniowe kapuśniaki

Przepis dnia 2018-12-20
Bożonarodzeniowe kapuśniaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 617 Ocena: 11157

Dodano:

Odsłon: 4177

Obowiązkowa potrawa na naszym świątecznym stole. Kapusta w roli głównej.

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 750 g Drożdże 60 g 3 jajka
  • mleko 180 ml Gałka muszkatołowa 1 łyżka margaryna 315 g sól, pieprz
  • Nadzienie : ugotowana kapusta kiszona 500 g pieczarki 400 g
  • olej lniany 1-2 łyżki 1 jajko 1 cebula sól, pieprz
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotowaną kiszoną kapustę doprawiamy suszonym koprem. Umyte pieczarki, kroimy w drobne cząstki i dusimy na patelni z niewielką ilością soli. Nie dodajemy tłuszczu.
    Kapustę odcedzamy i drobno siekamy.

    Do drobno pokrojonej i usmażonej na oleju cebuli dodajemy kapustę, przesmażone pieczarki, surowe jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Z drożdży i części letniego mleka robimy rozczyn. Gdy wyrośnie , przekładamy do przesianej mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i na koniec rozpuszczoną letnią margarynę. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy. Na środek nakładamy farsz całość zwijamy a potem przecinamy na dowolne kwadraty.

  2. Gotowe kapuśniaczki przekładamy na blachy pokryte papierem do pieczenia. Ciasto układamy złożeniem do dołu.
    Resztkę ciasta bardzo cienko wałkujemy, wycinamy choinki lub gwiazdki i za pomocą jajka przyklejamy na kapuśniaczki.
    Gdy podrosną wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy na złoty kolor .
    Temperatura 180 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 grudnia 2018 Przepyszne kapuśniaczki, zawsze z dużym kubkiem barszczu zajadam się nimi, super :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń