Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 831 Ocena: 16414
Dodano: 16.12.2018
Odsłon: 4825
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Ugotowaną kiszoną kapustę doprawiamy suszonym koprem. Umyte pieczarki, kroimy w drobne cząstki i dusimy na patelni z niewielką ilością soli. Nie dodajemy tłuszczu.
Kapustę odcedzamy i drobno siekamy.
Do drobno pokrojonej i usmażonej na oleju cebuli dodajemy kapustę, przesmażone pieczarki, surowe jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z drożdży i części letniego mleka robimy rozczyn. Gdy wyrośnie , przekładamy do przesianej mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i na koniec rozpuszczoną letnią margarynę. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy. Na środek nakładamy farsz całość zwijamy a potem przecinamy na dowolne kwadraty.
Gotowe kapuśniaczki przekładamy na blachy pokryte papierem do pieczenia. Ciasto układamy złożeniem do dołu.
Resztkę ciasta bardzo cienko wałkujemy, wycinamy choinki lub gwiazdki i za pomocą jajka przyklejamy na kapuśniaczki.
Gdy podrosną wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy na złoty kolor .
Temperatura 180 C.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

konhambos 18 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Sa cudowne, nie znalam takich...1 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 17 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszne muszą być te kapuśniaczki.:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Nevermore 17 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Przepyszne kapuśniaczki, zawsze z dużym kubkiem barszczu zajadam się nimi, super :)2 Kto głosował? | Odpowiedz