Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 85
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 40
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 114
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 85
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 40
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 114
Składniki
Kaczka : Pokroiłem piersi kaczki na kawałki około 2,5 cm po oddzieleniu skórki , którą wytopiłem w piekarniku w temp. 160 stopni C na blaszce , aż skóra zrobiła się na przypominające chrupiące chipsy. Wlałem do miseczki wyciśnięty sok z pomarańczy zmieszany z miodem , octem , sosem sojowym , przyprawą 5 smaków , solą i pieprzem . Przelałem do garnuszka i gotowałem 4 minuty. Ostudziłem , zalałem kawałki kaczki i marynowałem w lodówce godzinę. Sos : Pokroiłem ananas i papryczkę na kawałki . Wycisnąłem sok z pomarańczy wlałem do garnka , dodałem cukier i zagotowałem , aż powstał syrop. Ostudziłem. Nadziałem kawałki kaczki i chrupiącą skórkę na drewniane szpadki i ułożyłem na blaszce , na której smażyły się skórki. W piekarniku nagrzanym do 210 stopni C piekłem ok. 20 minut , obracałem , smarując marynatą , aby skórka była chrupiąca. Podałem z gorące z zimnym sosem ananasowym. Przybrałem liśćmi świeżej mięty. PS : alternatywa dla polskiej kaczki nadziewanej jabłkami