Do góry

Przekąski Przepis na:

Bruschetta z pomidorami i bazylią

Bruschetta z pomidorami i bazylią

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 500

Dodano:

Odsłon: 1150

Włoska, lekka przekąska. Bardzo proste, niedrogie i szybkie. Świetny podkład na imprezy, przyjęcia. :)

Składniki

  • -długa bagietka francuska
  • -koncentrat pomidorowy/ostatecznie keczup
  • -pomidory
  • -cebula
  • -czosnek
  • -włoska oliwa
  • -bazylia, pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. -Nastawić piekarnik na 180 stopni. Bagietkę pokroić w poprzek, aby otrzymać dość szerokie kółka.

  2. -Koncentrat pomidorowy rozrobić z łyżką oliwy, dodać bazylię i pieprz. Powinniśmy otrzymać gęsty sos. Jeśli nie mamy koncentratu, zrobić podobnie lecz na jej miejscu ketchup.

  3. -Pokroić w kostkę pomidory, obrać i pokroić cebulę, czosnek przecisnąć przez praskę bądź drobno posiekać. Na patelni z niewielką ilością oliwy, usmażyć cebulę aż się zeszkli.

  4. -Bagietki posmarować sosem, dodać usmażoną cebulę, zmiażdżony czosnek, na wierzchu przykryć pomidorami. Włożyć do piekarnika. Bruschetta winna być chrupiąca niczym grzanka w związku z czym pieczemy około 8-10 minut.

    Po upieczeniu i przed podaniem, świetnie smakuje polana dodatkową oliwą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń