Do góry

Przekąski Przepis na:

Budyń waniliowy z gruszką

Budyń waniliowy z gruszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3916

Dodano:

Odsłon: 2088

Pyszny, kremowy budyń z intensywnie wyczuwalną wanilią królował dzisiaj u mnie na kolację. Delikatny jak chmurka, po prostu rozpływał się w ustach. Dodatek gruszek i bazylii nadał mu świeżości.

Składniki

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 szkl mleka
  • 1 łyżka masła
  • bazylia
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka masła
  • kawałek cynamonu
  • sok z cytryny
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. 1,5 szkl mleka razem z cukrem, masłem i ziarenkami z laski wanilii stawiamy na ogniu. Pozostałą część mleka mieszamy z mąką i żółtkami. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy ok 20 sekund.

    2. Gruszki przekrawamy na 4 części, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy masło, ścieramy do niego kawałek cynamonu i wrzucamy pokrojoną gruszkę. Całość podsmażamy ok 10 minut. 2 minuty przed zakończeniem dolewamy odrobinę soku z cytryny.

    3. Gotowy budyń podajemy z gruszkami z sosem i listkiem bazylii.

  2. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 09 kwietnia 2015 Super deser, jest w nim wszystko co lubię i jakoś do mnie szczególnie przemawia, muszę zrobić :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 09 kwietnia 2015 Przepyszne połączenie - deser idealny :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń