Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, kremowy budyń z intensywnie wyczuwalną wanilią królował dzisiaj u mnie na kolację. Delikatny jak chmurka, po prostu rozpływał się w ustach. Dodatek gruszek i bazylii nadał mu świeżości.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 633
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 133
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 633
Składniki
1. 1,5 szkl mleka razem z cukrem, masłem i ziarenkami z laski wanilii stawiamy na ogniu. Pozostałą część mleka mieszamy z mąką i żółtkami. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy ok 20 sekund. 2. Gruszki przekrawamy na 4 części, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. W rondelku roztapiamy masło, ścieramy do niego kawałek cynamonu i wrzucamy pokrojoną gruszkę. Całość podsmażamy ok 10 minut. 2 minuty przed zakończeniem dolewamy odrobinę soku z cytryny. 3. Gotowy budyń podajemy z gruszkami z sosem i listkiem bazylii.
zdj