Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 597
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 591
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 154
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 597
Wigilijne danie bez ości!
Odsłon: 591
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 154
Składniki
W misie umieścić mąkę, na środku zrobić wgłębienie. Wlać napój, miód i drożdże. Odstawić na 15 minut. Następnie dodać olej i sól ( na brzegu mąki- nie bezpośrednio na drożdże) i zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce i nakryć ściereczką lub czepkiem kąpielowym. Grzyby pokroić i usmażyć na suchej patelni i kiedy ładnie się zrumienią dodać pokrojoną dymkę i wlać olej. Dodać 2 łyżki sosu tamari lub sojowego ( można jeszcze dosolić) Odstawić. Marchew zetrzeć na dużych oczkach, szczypiorek pokroić drobno. Sezam można podprażyć. Z wyrośniętego ciasta ponownie zagnieść kulę i rozwałkować na 0,5 cm. Z ciasta wycinać koła ( wycinam ringiem ). Wyciąć z papieru do pieczenia kilka kwadrantowych podstawek. Każdą bułeczkę posmarować pędzlem olejem z wierzchu i złożyć na pół. Układać na wyciętym z papieru do pieczenia kwadracie i umieszczać w koszyczku do parowania. Parować ok 5-7 minut. Z podanych składników wyszło 10 bułeczek- ilość zależy od wielkości wyciętego koła. W środki bułeczek nakładać pieczarki, posypać marchewką i szczypiorkiem oraz sezamem.