Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 736
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424840
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10662
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336938
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 736
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424840
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10662
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336938
Składniki
W misie umieścić mąkę, na środku zrobić wgłębienie. Wlać napój, miód i drożdże. Odstawić na 15 minut. Następnie dodać olej i sól ( na brzegu mąki- nie bezpośrednio na drożdże) i zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce i nakryć ściereczką lub czepkiem kąpielowym. Grzyby pokroić i usmażyć na suchej patelni i kiedy ładnie się zrumienią dodać pokrojoną dymkę i wlać olej. Dodać 2 łyżki sosu tamari lub sojowego ( można jeszcze dosolić) Odstawić. Marchew zetrzeć na dużych oczkach, szczypiorek pokroić drobno. Sezam można podprażyć. Z wyrośniętego ciasta ponownie zagnieść kulę i rozwałkować na 0,5 cm. Z ciasta wycinać koła ( wycinam ringiem ). Wyciąć z papieru do pieczenia kilka kwadrantowych podstawek. Każdą bułeczkę posmarować pędzlem olejem z wierzchu i złożyć na pół. Układać na wyciętym z papieru do pieczenia kwadracie i umieszczać w koszyczku do parowania. Parować ok 5-7 minut. Z podanych składników wyszło 10 bułeczek- ilość zależy od wielkości wyciętego koła. W środki bułeczek nakładać pieczarki, posypać marchewką i szczypiorkiem oraz sezamem.