Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułeczki bao nadziewane mięsem

Bułeczki bao nadziewane mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 75 Ocena: 207

Dodano:

Odsłon: 312

Azjatycka wersja znanych nam parowanców.

Składniki

  • Mąka (500g)
  • Cukier (szczypta)
  • Sól (2 szczypty)
  • Soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • Drożdże instant (7-10g)
  • Woda (150ml)
  • Mleko (150ml)
  • Olej (2 łyżki)
  • Śmietanka 30% (200 ml)
  • Mięso z kurczaka (np. udka - około 400g)
  • Natka pietruszki
  • Przyprawy do mięsa (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, papryka, curry, zioła)
  • Cebula
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bułeczki bao nadziewane mięsem

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto (woda, mąka, drożdże, soda, sól, cukier, mleko, śmietanka i olej) łączymy w misce i miksujemy lub ugniatamy do uzyskania ciasta, które nie przykleja się do ścianek. Odstawiamy do wyrośnięcia (2-3 godziny).

  2. Mięso gotujemy do miękkości w wodzie z zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem w ziarnach oraz kilkoma łyżkami sosu sojowego. Odstawiamy do wystygnięcia. Usuwamy kości i chrząstki, kroimy na cienkie paski.

  3. Pokrojoną na kosteczkę cebulkę i mięso wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Doprawiamy i smażymy kilka minut. Na końcu dodajemy natkę pietruszki i czekamy aż farsz ostygnie.

  4. Odrywamy kawałki ciasta, zozpłaszczamy na dłoniach i wykładamy farsz. Zawijamy i formujemy bułeczki, które gotujemy pod przykryciem na parze (ja wykorzystałem zwykły garnek z wodą, na którym gumką przymocowałem pieluchę tetrową). Gotujemy około 10 minut. Można podawać na ciepło lub na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń