Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułeczki drożdżowe z jabłkiem

Bułeczki drożdżowe z jabłkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 5387

Dodano:

Odsłon: 3610

Drożdżowe bułeczki z dodatkiem jabłka idealnie sprawdzą się słodka przekąska lub dodatek do popołudniowej kawki ;)

Składniki

  • Ciasto :
  • mąka pszenna 500 g
  • mleko 1 szklanka
  • cukier drobny 1/4 szklanki
  • drożdże świeże 50 g
  • jaja 2 szt
  • masło 1 łyżka
  • Nadzienie :
  • jabłka 2 szt
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • cukier drobny 1/2 łyżeczki
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1-2 łyżki
  • Posypka :
  • masło 2 łyżki
  • mąka pszenna 2-3 łyżki
  • cukier puder 2-3 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki drożdżowe z jabłkiem

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć, zasypać cukrem, rozpuścić. następnie dodać ciepłe mleko, 2-3 łyżki mąki i tak przygotowany zaczyn odstawić na ok. 15 min. Potem dodać resztę mąki, szczyptę soli, 2 łyżki stopionego masła, jaja i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Jabłka obrać, wyciąć gniazda i pokroić w drobna kostkę. zasypać cynamonem i cukrem, wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na równe kuleczki (u mnie wyszło ich 17). Każdą trochę rozpłaszczyć, nałożyć farsz i "zamknąć", złożeniem układając na blasze na ok. 30 min. do napuszenia.

  2. Na koniec smarujemy roztrzepanym mlekiem i na wierzch dajemy posypkę. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń