Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 997
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 997
Składniki
Do miski rozkruszamy drożdże, wlewamy poł szklanki letniego mleka, dodajemy cukier oraz łyżkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w cieple miejsce na ok. 10 minut. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy jajko, pozostałe mleko i wyrośnięty rozczyn. Całość zagniatamy. Gdy składniki zaczną się łączyć wlewamy roztopione i przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut na jednolitą i elastyczną kulę. Ciasto odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h. W tym czasie przygotowujemy farsz. Filet z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, doprawiamy przyprawą do gyrosa i podsmażamy na oleju. ( jeśli mamy możliwość fileta można zamarynować kilka godzin przed smażeniem). Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do przestudzenia. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę. Gdy zacznie się rumienić dodajemy starte na tarce lub drobno pokrojone pieczarki. Smażymy do momentu odparowania wody. Zdjąć z ognia. W misce wymieszać filet, pieczarki, dodać paprykę pokrojoną w kosteczkę, kukurydzę i stary ser. Całość doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Ciasto wyjąć z miski i uformować wałek, podzielić na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach. Nałożyć łyżeczkę ketchupu, pełną łyżkę farszu i całość skleić na kształt bułeczki. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na czas na nagrzewnia się piekarnika. Przed pieczenia posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziołami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20-25 minut bez teromoobiegu. Smacznego!