ten przepis na ciasto krucho-drożdżowe jest idealny, często po niego sięgam, przygotowując kapuśniaki czy paszteciki, tym razem przygotowałam nadzienie z kurczaka i warzyw
Bułeczki krucho-drożdżowe z kurczakiem
Składniki
- ciasto: mąka pszenna 4 1/2 szkl
- masło 20 dag
- drożdże 5 dag
- śmietana 18% 1/2 szkl
- jajka 3 szt + 1 szt
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- sól 1/2 łyżeczki
- cukier 1 łyżeczka
- farsz: filet z piersi kurczaka ok 60 dag
- pieczarki ok 30 dag
- marchew 1 szt
- por 1/2 szt
- papryka czerwona 1 szt
- czosnek 2-3 ząbki
- ser żółty tarty
- olej
- sól, pieprz, oregano
Składniki
- ciasto: mąka pszenna 4 1/2 szkl
- masło 20 dag
- drożdże 5 dag
- śmietana 18% 1/2 szkl
- jajka 3 szt + 1 szt
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- sól 1/2 łyżeczki
- cukier 1 łyżeczka
- farsz: filet z piersi kurczaka ok 60 dag
- pieczarki ok 30 dag
- marchew 1 szt
- por 1/2 szt
- papryka czerwona 1 szt
- czosnek 2-3 ząbki
- ser żółty tarty
- olej
- sól, pieprz, oregano

Etapy przygotowania
1. do miski wsypać 2 łyżki, dodać cukier i rozkruszone drożdże oraz 2 łyżki śmietany, lekko podgrzać, odstawić do wyrośnięcia zaczynu, 2. do mąki dodać masło, posiekać razem, dodać wyrośnięte drożdże, jajka, śmietanę, proszek i sól, zagnieść ciasto (gdyby było zbyt suche, dodać więcej śmietany), przykryć ściereczką, odstawić, 3. kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, 4. pora pokroić, poddusić z czosnkiem na oleju, dodać posiekane pieczarki, marchew startą na tarce oraz pokrojoną paprykę, podsmażyć, dodać kurczaka, posolić, dusić razem na małym ogniu do miękkości, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano, wystudzić, 5. ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm, ułożyć farsz wzdłuż brzegu, posypać serem, zawinąć, odkroić od reszty ciasta, pokroić na ok 3 cm kawałki, ułożyć na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem, z resztą ciasta i farszem postąpić tak samo, 6. bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st, piec ok 25-30 min, smacznego
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy


Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 52
Grecka sałatka ziemniaczana.
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 96
Ostatnio komentowane przepisy


Lekki, delikatny i puszysty omlet z twarogiem. To idealne weekendowe śniadanie!
Odsłon: 52
Grecka sałatka ziemniaczana.
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 96



Składniki
- ciasto: mąka pszenna 4 1/2 szkl
- masło 20 dag
- drożdże 5 dag
- śmietana 18% 1/2 szkl
- jajka 3 szt + 1 szt
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- sól 1/2 łyżeczki
- cukier 1 łyżeczka
- farsz: filet z piersi kurczaka ok 60 dag
- pieczarki ok 30 dag
- marchew 1 szt
- por 1/2 szt
- papryka czerwona 1 szt
- czosnek 2-3 ząbki
- ser żółty tarty
- olej
- sól, pieprz, oregano
1. do miski wsypać 2 łyżki, dodać cukier i rozkruszone drożdże oraz 2 łyżki śmietany, lekko podgrzać, odstawić do wyrośnięcia zaczynu, 2. do mąki dodać masło, posiekać razem, dodać wyrośnięte drożdże, jajka, śmietanę, proszek i sól, zagnieść ciasto (gdyby było zbyt suche, dodać więcej śmietany), przykryć ściereczką, odstawić, 3. kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, 4. pora pokroić, poddusić z czosnkiem na oleju, dodać posiekane pieczarki, marchew startą na tarce oraz pokrojoną paprykę, podsmażyć, dodać kurczaka, posolić, dusić razem na małym ogniu do miękkości, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano, wystudzić, 5. ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm, ułożyć farsz wzdłuż brzegu, posypać serem, zawinąć, odkroić od reszty ciasta, pokroić na ok 3 cm kawałki, ułożyć na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem, z resztą ciasta i farszem postąpić tak samo, 6. bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st, piec ok 25-30 min, smacznego
Pyszności! Świetne nadzienie do bułeczek:)
Pyszotka:)
Mniam, mniam ależ pyszne bułeczki. Super nadzienie.;)