Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ten przepis na ciasto krucho-drożdżowe jest idealny, często po niego sięgam, przygotowując kapuśniaki czy paszteciki, tym razem przygotowałam nadzienie z kurczaka i warzyw
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7529
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2511
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7529
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2511
Składniki
1. do miski wsypać 2 łyżki, dodać cukier i rozkruszone drożdże oraz 2 łyżki śmietany, lekko podgrzać, odstawić do wyrośnięcia zaczynu, 2. do mąki dodać masło, posiekać razem, dodać wyrośnięte drożdże, jajka, śmietanę, proszek i sól, zagnieść ciasto (gdyby było zbyt suche, dodać więcej śmietany), przykryć ściereczką, odstawić, 3. kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju, 4. pora pokroić, poddusić z czosnkiem na oleju, dodać posiekane pieczarki, marchew startą na tarce oraz pokrojoną paprykę, podsmażyć, dodać kurczaka, posolić, dusić razem na małym ogniu do miękkości, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano, wystudzić, 5. ciasto rozwałkować na grubość ok 3 mm, ułożyć farsz wzdłuż brzegu, posypać serem, zawinąć, odkroić od reszty ciasta, pokroić na ok 3 cm kawałki, ułożyć na blasze, posmarować rozmąconym jajkiem, z resztą ciasta i farszem postąpić tak samo, 6. bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st, piec ok 25-30 min, smacznego