Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy myślisz o bułeczkach, zapewne w pierwszym skojarzeniu masz na myśli słodkie wypieki. Jednak w tym przypadku prezentujemy wytrawne bułeczki odrywane, które będą świetnym dodatkiem na lunch, domówkę czy piknik. W farszu znajdziesz aromatyczne pesto, dopełnione parmezanem. Z powodzeniem jednak możesz dorzucić garść czarnych oliwek lub suszone pomidory.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 181
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 540
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 90
Polecam.
Odsłon: 639
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 181
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 540
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 90
Polecam.
Odsłon: 639
Składniki
Przygotuj ciasto. Lekko podgrzej mleko i wlej do dużej miski. Dodaj pokruszone drożdże, cukier lub miód i ok. 100 g mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie dosyp pozostałą mąkę, dodaj miękkie masło, jajko, sól i zagnieć gładkie ciasto. Możesz użyć rąk lub robota kuchennego do tego celu. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, rozwałkuj na prostokąt i posmaruj pesto. Ciasto zwiń w rulon i pokrój na kawałki o grubości ok. 3 cm. Następnie przełóż (tak, aby ruloniki się nie stykały) do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego (20 x 30 cm) lub na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Odstaw bułeczki do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie posyp je startym parmezanem i wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 175° C na 20-25 minut, aby uzyskać złoty kolor. Upieczone bułeczki odrywane wyjmij z pieca, pozwól ostygnąć i podawaj. Dla lepszego efektu możesz udekorować wypiek świeżymi listkami bazylii.