Do góry

Przekąski Przepis na:

bułeczki otrębowe

Przepis dnia 2020-02-13
bułeczki otrębowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 216 Ocena: 1897

Dodano:

Odsłon: 297

Pyszne bułeczki z otrębami żytnimi. Delikatne, puszyste i długo zachowują świeżość. Idealne dla najmłodszych ;)

Składniki

  • Składniki na ok 15 sztuk:
  • 500g mąki pszennej typ 650,
  • 100g otrębów żytnich,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 30g drożdży,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 360ml ciepłego mleka.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
bułeczki otrębowe

Przygotowanie

  1. Drożdże kruszymy do kubeczka. dodajemy cukier i ciepłe mleko. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

    Suche składniki wsypujemy do miski. Łączymy z drożdżowym zaczynem i zagniatamy (ja używam miksera z hakiem). Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Miskę ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na stół, delikatnie zagniatamy, a następnie wycinamy szklanką bułeczki. Gotowe bułeczki przekładamy na blachę. Przykrywamy ściereczką na ok 1 godzinę. Wyrośnięte bułki pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń