Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki z otrębami żytnimi. Delikatne, puszyste i długo zachowują świeżość. Idealne dla najmłodszych ;)
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31728
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9685
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2173
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4171
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 898
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31728
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9685
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2173
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4171
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 898
Składniki
Drożdże kruszymy do kubeczka. dodajemy cukier i ciepłe mleko. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Suche składniki wsypujemy do miski. Łączymy z drożdżowym zaczynem i zagniatamy (ja używam miksera z hakiem). Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Miskę ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na stół, delikatnie zagniatamy, a następnie wycinamy szklanką bułeczki. Gotowe bułeczki przekładamy na blachę. Przykrywamy ściereczką na ok 1 godzinę. Wyrośnięte bułki pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180°C.