Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułeczki smacznie nadziane

Bułeczki smacznie nadziane

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 213

Dodano:

Odsłon: 3824

Dziś miała być na obiad pizza, ale za to wyszły cudne bułeczki:)

Składniki

  • Na ciasto:
  • 160ml wody
  • 300g mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy (może być zwykły olej)
  • Łyżka cukru
  • Szczypta soli
  • Na farsz:
  • 250g kapusty kiszonej
  • 1 średnia cebula
  • 6 pieczarek
  • 1 duży pomidor
  • 1 kulka mozzarella
  • Pesto zielone
  • Sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki smacznie nadziane

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Do miski kruszyny drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Zalewamy połowa wody i odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy mąkę, resztę wody, szczyptę soli i oliwę. Wszystkie składniki mieszamy i zagniataniu ciasto do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzine (w międzyczasie szykujemy dodatki). Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy na dwie części.

  2. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli. Kapustę siekamy na drobniejsze kawałki (gdy kapustą jest mocno kwaśna można ją przepłukać, ja tego nie robiłam). Dodajemy do cebuli i pieczarek. Chwilę całość przesmażamy ok 5-10 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  3. Z pomidorami pozbywamy się skórki i kroimy w plasterki. Mozzarellę kroimy również w plastry.

  4. Bierzemy pierwsza część gotowego ciasta, robimy z niego wałek i dzielimy na mniejsze kawałki u mnie wyszło ich 6. Następnie mały kawałek rozgniatamy na cienki placek. Nakładamy farsz i zlepiamy. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem, zlepionym miejscem do dołu. I tak do wyczerpania składników :)

  5. Druga część ciasta rozwałkować na cieniutki placek. Ja odcięłam krzywe boki i wyszedł mi ładny prostokąt. Następnie poprzecinałam na 4. Na jednej części układałam farsz czyli: łyżeczka pesto, i naprzemiennie mozzarellą i pomidor. Druga część poprzecinać i dałać na wierzch, brzegi zagnieść widelcem.

  6. Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka.

  7. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika do 230 stopni i piec ok 15-20 min, aż bułeczki nam się ładnie zarumienią.

  8. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń