Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio naszła mnie ochota na coś słodkiego z owocami. Pod ręką miałem ciasto francuskie i borówki, które teraz są ogólnodostępne to przygotowałem bułeczki z ciasta francuskiego. Szybkie w przygotowaniu, smaczne i przede wszystkim o niebo lepsze od tych kupionych w sklepie. Farszu czyli borówek wkładamy ile chcemy i ile uda Nam się upchnąć. Gotowi na bułeczki? Zapraszam
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 60
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 357
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 187
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 60
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 357
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 187
Składniki
Przed przygotowaniem naszych bułeczek wyciągnijcie ciasto francuskie z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej (tak 30 min wcześniej). W między czasie myjemy i osuszamy nasze borówki, przekładamy je do miski dodajemy cukier (lub nie) oraz mąkę. Dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto nabierze pokojowej temperatury rozwijamy je na blacie i dzielimy na 8 równych kawałków. Na 4 kawałki układamy borówki na nie przykładamy drugi kawałek ciasta. Następnie zlepiamy kawałki ciasta ze sobą i tutaj jak już komu wygodnie albo robimy to widelcem albo palcami. Z drugim płatem ciasta francuskiego robimy tak samo.
Przygotowane bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdej bułeczce robimy dwa delikatne nacięcia nożem na skos. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni przez ok 15-20 minut lub do momentu aż bułeczki będą złote. I w taki oto właśnie sposób nasze bułeczki z ciasta francuskiego z borówkami są gotowe! Mówiłem, że proste! Smacznego Oczywiście dajcie znać w komentarzach czy smakowały