Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio naszła mnie ochota na coś słodkiego z owocami. Pod ręką miałem ciasto francuskie i borówki, które teraz są ogólnodostępne to przygotowałem bułeczki z ciasta francuskiego. Szybkie w przygotowaniu, smaczne i przede wszystkim o niebo lepsze od tych kupionych w sklepie. Farszu czyli borówek wkładamy ile chcemy i ile uda Nam się upchnąć. Gotowi na bułeczki? Zapraszam
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 722
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 317
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14631
Śledzie z pieczonymi ziemniakami, podane z kiszonym ogórkiem. To szybki posił...
Odsłon: 63
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4558
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 722
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 317
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14631
Składniki
Przed przygotowaniem naszych bułeczek wyciągnijcie ciasto francuskie z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej (tak 30 min wcześniej). W między czasie myjemy i osuszamy nasze borówki, przekładamy je do miski dodajemy cukier (lub nie) oraz mąkę. Dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto nabierze pokojowej temperatury rozwijamy je na blacie i dzielimy na 8 równych kawałków. Na 4 kawałki układamy borówki na nie przykładamy drugi kawałek ciasta. Następnie zlepiamy kawałki ciasta ze sobą i tutaj jak już komu wygodnie albo robimy to widelcem albo palcami. Z drugim płatem ciasta francuskiego robimy tak samo.
Przygotowane bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdej bułeczce robimy dwa delikatne nacięcia nożem na skos. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni przez ok 15-20 minut lub do momentu aż bułeczki będą złote. I w taki oto właśnie sposób nasze bułeczki z ciasta francuskiego z borówkami są gotowe! Mówiłem, że proste! Smacznego Oczywiście dajcie znać w komentarzach czy smakowały