Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio naszła mnie ochota na coś słodkiego z owocami. Pod ręką miałem ciasto francuskie i borówki, które teraz są ogólnodostępne to przygotowałem bułeczki z ciasta francuskiego. Szybkie w przygotowaniu, smaczne i przede wszystkim o niebo lepsze od tych kupionych w sklepie. Farszu czyli borówek wkładamy ile chcemy i ile uda Nam się upchnąć. Gotowi na bułeczki? Zapraszam
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4959
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13419
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5838
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7542
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4959
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13419
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5838
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7542
Składniki
Przed przygotowaniem naszych bułeczek wyciągnijcie ciasto francuskie z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej (tak 30 min wcześniej). W między czasie myjemy i osuszamy nasze borówki, przekładamy je do miski dodajemy cukier (lub nie) oraz mąkę. Dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto nabierze pokojowej temperatury rozwijamy je na blacie i dzielimy na 8 równych kawałków. Na 4 kawałki układamy borówki na nie przykładamy drugi kawałek ciasta. Następnie zlepiamy kawałki ciasta ze sobą i tutaj jak już komu wygodnie albo robimy to widelcem albo palcami. Z drugim płatem ciasta francuskiego robimy tak samo.
Przygotowane bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdej bułeczce robimy dwa delikatne nacięcia nożem na skos. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni przez ok 15-20 minut lub do momentu aż bułeczki będą złote. I w taki oto właśnie sposób nasze bułeczki z ciasta francuskiego z borówkami są gotowe! Mówiłem, że proste! Smacznego Oczywiście dajcie znać w komentarzach czy smakowały