Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki z mięsem mielonym to ciekawa alternatywa dla śniadań, lunchu czy też przekąsek na wszystkiego rodzaju imprezach.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5741
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8928
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8041
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5530
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5741
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8928
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8041
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5530
Składniki
Przygotuj ciasto. Drożdże wymieszaj w misce z ciepłym mlekiem. Odstaw na 5 minut. Dodaj mąkę i sól.
Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne, przez ok. 10 minut. Uformuj kulę i umieść ją w lekko oprószonej mąką misce, pod przykryciem. Zostaw na ok. 60 minut lub do podwojenia objętości.
Podziel masę na 15 równych części, uformuj z nich okrągłe placki i połóż je na blaszce wyłożonej papierem. Odstaw na 15 minut.
Przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj wołowinę, sól i pieprz. Smaż wszystko, rozdrabniając kawałki, do zrumienienia.
Dodaj posiekaną cebulę i kontynuuj smażenie przez następne 30 sekund. Zdejmij z ognia i dodaj ketchup, sos Worcestershire i musztardę. Odstaw do lekkiego ostygnięcia, a następnie dodaj ser i przemieszaj.
Przygotuj bułeczki. Każdy placek zroluj dłońmi w dość gruby wałek. Następnie rozwałkuj go na podłużny placek o grubości ok. 1 cm. Nałóż na wierzch po 1-2 łyżki farszu i rozsmaruj go, pozostawiając ok. 0,5 cm wolnej przestrzeni na dłuższym boku.
Zwiń placek w ciasny rulon. Połóż bułeczkę z mięsem mielonym na blaszce od pieczenia.
Powtórz czynność dla pozostałych placków. Posmaruj ich wierzch za pomocą roztrzepanego jajka.
Bułeczki wstaw do pieca rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 15-20 minut, do ładnego zbrązowienia. Wyjmij i pozostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia.