Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułeczki z młodą kapustą

Bułeczki z młodą kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 619 Ocena: 11185

Dodano:

Odsłon: 3668

Bułeczki z ciasta drożdżowego z dodatkiem curry. Nadzienie to młoda kapusta z grochem z ogórkiem konserwowym.

Składniki

  • Ciasto :mąka pszenna 500 g
  • 2 jajka
  • mleko 185 ml
  • margaryna 125 g
  • Drożdże 40 g + szczypta cukru
  • cięta trawa cytrynowa 1 łyżeczka
  • curry 1/2 płaskiej łyżeczki
  • sól, pieprz
  • Nadzienie: młoda kapusta 1 kg
  • 2 cebule
  • 1 maechewka
  • połówki żółtego grochu 100 g
  • 4 ziela angielskie
  • sok z cytryny do smaku
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • przyprawa do bigosu 1 łyżeczka
  • małe ogórki korniszony ok. 140 g
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Połówki żółtego grochu namoczyć kilka godzin, przepłukać i gotować do miękkości w świeżej wodzie ok.45 minut.

    Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i razem z cebulą i marchewką poszatkować.

    Wszystko przełożyć do większej miski, suto posypać solą, wygnieść, przykryć i odstawić na ok jedną godzinę.

    Potem przełożyć do garnka, zalać wodą, mniej więcej do połowy kapusty. Dodać przyprawy, odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Dusić pod przykryciem ok 15 minut.

    Ugotowany groch dodać do kapusty. Doprawić pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.

    Przestudzić, odcisnąć z nadmiaru wody, doprawić.

    Z drożdży i części letniego mleka robimy rozczyn. Gdy wyrośnie, przekładamy do przesianej mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, ciętą trawę cytrynową, curry, sól, pieprz i na koniec rozpuszczoną letnią margarynę. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy długie prostokąty, nakładamy farsz zostawiając wolne boki. Po środku rozkładamy rząd ogórków korniszonów, całość zwijamy a potem przecinamy na dowolne kwadraty. Na ozdoby zostawiamy niewielką ilość ciasta, którą wałkujemy bardzo cieniutko i wycinamy ozdoby.
    Bułeczki odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i solą.

    Pieczemy w 180 C, kilkadziesiąt minut, do przyrumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń