Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne bułeczki domowej roboty. Zachowują świeżość nawet do 3 dni. :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 98534
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1941
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5786
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5786
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 98534
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1941
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5786
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5786
Składniki
Do mleka dodać cukier i drożdże, lekko zamieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać na sucho, by drożdże nie miały z nią styczności. Dodać oliwę i rozczyn drożdży. Dokładnie wyrobić ciasto, najlepiej przez rozciaganie i składanie. Ma być ciągnące i dość lepkie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Powinno przynajmniej podwoić swoja objetość.
Nagrzać piekarnik do 200 stopni i przgotować blaszkę wyłożoną pergaminem. Za wyrośniętego ciasta formowac bułeczki. (Mogą lepić sie do rąk, w takim wypadku nacierać dłonie mąką.) Uformowane bułeczki posmarować wodą i posypać ziarnami. Piec ok 15-20 minut. Jeśli zbyt szybko sie zrumienią obniżyć temperaturę do 180 st. Smacznego!