Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie bułki drożdżowe z domowym kwaskowym dżemem mirabelkowym. Świetny kontrast smakowy. Bułki są w kształcie kwiatu co spodoba się dorosłym i dzieciom. Możecie tak jak ja próbować odrobinę zmniejszać ilość cukru, U mnie to było 63 g i też były odpowiednio słodkie.
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101236
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5772
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101236
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5772
Składniki
Wychodzi 11 sporych bułek. Składniki w temperaturze pokojowej, mleko delikatnie podgrzać. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i mleka. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Żółtka roztrzepać łyżką z resztą cukru i cukrem waniliowym. Do mąki dać wyrośnięte drożdże i resztę składników, mieszać łyżką do połączenia. Potem zagnieść na stolnicy. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zważyć, moje miało 880 g. Odważyć 11 kawałków po ok. 80 g. Każdy kawałek dłonią rozklepać na kształt koła. Na środku postawić np. kieliszek o średnicy 3 cm i docisnąć. Naokoło nożem zrobić 6 nacięć. Każde nacięcie ściskamy dwoma palcami, nadając im kształt płatka. Bułki przenieść na blachę z papierem , środek napełnić dżemem. Przykryć ściereczką na kilkanaście minut. Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20 minut w 180 C.