Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodkie bułki drożdżowe z domowym kwaskowym dżemem mirabelkowym. Świetny kontrast smakowy. Bułki są w kształcie kwiatu co spodoba się dorosłym i dzieciom. Możecie tak jak ja próbować odrobinę zmniejszać ilość cukru, U mnie to było 63 g i też były odpowiednio słodkie.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 205
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 890
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 497
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666462
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 205
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 890
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 497
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666462
Składniki
Wychodzi 11 sporych bułek. Składniki w temperaturze pokojowej, mleko delikatnie podgrzać. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru i mleka. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Żółtka roztrzepać łyżką z resztą cukru i cukrem waniliowym. Do mąki dać wyrośnięte drożdże i resztę składników, mieszać łyżką do połączenia. Potem zagnieść na stolnicy. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zważyć, moje miało 880 g. Odważyć 11 kawałków po ok. 80 g. Każdy kawałek dłonią rozklepać na kształt koła. Na środku postawić np. kieliszek o średnicy 3 cm i docisnąć. Naokoło nożem zrobić 6 nacięć. Każde nacięcie ściskamy dwoma palcami, nadając im kształt płatka. Bułki przenieść na blachę z papierem , środek napełnić dżemem. Przykryć ściereczką na kilkanaście minut. Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20 minut w 180 C.