Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki skyrowe z farszem mięsnym to szybki i prosty przepis na śniadanie, lunch czy kolację. Z powodzeniem weźmiesz je ze sobą do pracy czy szkoły. Sprawdź!
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Składniki
Przygotuj bułki. W dużej misce wymieszaj połowę szklanki mąki, drożdże, miód i wodę. Wymieszaj i odstaw na 10 minut, do lekkiego spienienia.
Dodaj jogurt, olej, sól i połowę pozostałej mąki. Mieszaj, stopniowo dodając pozostałą mąkę, do momentu uzyskania miękkiego ciasta odchodzącego od miski.
Ciasto wyłóż na blat podsypany mąką i ugniataj przez ok. 5 minut, w razie potrzeby cały czas podsypując, by masa przestała się kleić.
Ciasto umieść w naoliwionej misce, przykryj folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Przygotuj farsz. Marchewki obierz i umieść na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je oliwą z oliwek, posyp odrobiną soli i upiecz w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 25 minut, aż będą miękkie.
Wyjmij marchewki z piekarnika i przełóż do miski. Rozgnieć je widelcem aż powstaną małe, równe kawałki. Dodaj wieprzowinę i pozostałe składniki farszu, drobno posiekane. Wymieszaj do uzyskania jednorodnego i nieco lepkiego farszu.
Złóż bułeczki.Wyrośnięte ciasto wyjmij na podsypaną mąką powierzchnię. Delikatnie spuść powietrze przez ugniecenie masy w prostokąt. Podziel je na 10 równych kawałków.
Każdy kawałek uformuj w kształt bułeczki. Odkładaj na papier do pieczenia.
Ostrym nożem wykonaj długie nacięcie na wierzchu. Za pomocą łyżki nakładaj delikatnie do środka po 1-2 łyżki farszu. Lekko go dociśnij i wygładź.
Przykryj bułeczki czystą ściereczką i odstaw na ok. 20 minut. W tym czasie powinny urosnąć i ładnie „objąć” nadzienie.
Bułki skyrowe z farszem wstaw do rozgrzanego na 180 st. Celsjusza pieca na 20 minut lub do gotowości farszu i ładnego zrumienienia.
Wypiek studź na kratce i przechowuj w szczelnym pojemniku, w lodówce.