Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wytrawne bułki w kształcie słonia, jak słoń to inspiracja kuchni afrykańskiej. Kuchnię tę trudno jest określić jednoznacznie, ponieważ obejmuje kulturę wielu krajów. Na pewno kuchnię afrykańską trudno jest nazwać łagodną, Ostre potrawy królują w każdym zakątku Afryki. Ja skupiłam się na Harrisie i Kuminie. Afryka to warzywa i mięso, wieprzowe na pewno nie. więc postawiłam na drób.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5299
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 849
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11729
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5061
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1315
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5299
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 849
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11729
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5061
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1315
Składniki
Wychodzi 10 sporych bułek. Ciasto. Mąkę wymieszać z drożdżami i przyprawami. Żółtka lekko roztrzepać z częścią mleka i przelać do mąki. Wlać resztę mleka, olej i zagnieść gładkie ciasto. Ja do mleka dałam trochę barwnika brązowego i czarnego, chciałam przybliżyć kolor do słonia. Ciasto przykryć i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. Nadzienie. Mięso lekko przyrumienić na patelni i odłożyć. Miałam 2 kawałki brokuła. Jeden pionowo przecięłam na pół i odłożyłam do dekoracji jako drzewo. Pozostałe łodygi obrać i razem z różyczkami cienko pokroić. Paprykę i czosnek też kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przyprawy i pokrojone warzywa. Mieszając, podsmażamy na większym ogniu. Potem dolewamy bulion, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. Zdjąć pokrywkę, odparować wodę i dodać kawałki mięsa, chwilę razem przesmażyć. Ostudzić.
Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, wałkować i wycinać 18 cm kółka. Dwa brzegi kółka ponacinać, złożyć do środka zostawiając kilka cm środka wolnego. Ciasto obrócić na drugą stronę, po środku nałożyć nadzienie i złożyć na pół. Boki docisnąć nożyczkami ( uszy )po środku uformować trąbę a po jej bokach wbić 2 ziela angielskie (oczy). Bułki przełożyć na blachy pokryte papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na kilkanaście minut. Bułki piec w 180 C ok. 30 minut.
Na lekko przestudzone bułki możemy nałożyć kły, zrobione z plasterków żółtego sera. Z plasterków wycinamy kółka a z nich półksiężyce.