Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przygotowane bułki z parówkami będą doskonałą propozycją nie tylko na imprezową przekąskę dla gości. Możesz również powodzeniem zabrać je ze sobą do pracy, na piknik lub zjeść je na drugie śniadanie. Łatwo je zrobić, ale też warto mieć na uwadze, że znikają błyskawicznie, dlatego przygotuj większą porcję.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 26
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2263
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 160
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 26
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2263
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 160
Składniki
Podgrzej mleko tak, aby nie było za gorące. Do miski wsyp mąkę, dodaj suche drożdże, szczyptę soli oraz cukier. Wbij jedno całe jajko i wlej ciepłe mleko. Wymieszaj całość delikatnie łyżką, a następnie zarób ciasto ręką, do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Jeśli potrzebujesz, możesz dodać na etapie wyrabiania ciasta trochę mąki, jednak nie za dużo, bowiem spowoduje to, że ciasto będzie zbyt twarde.
Parówki przetnij na pół lub na 3 części. Ciasto rozwałkuj i podsyp lekko mąką na blacie. Pokrój je na prostokąty. W międzyczasie zetrzyj ser na grubych oczkach. Na każdym kawałku ciasta wysyp ser i połóż parówkę. Zawijaj je w ciasto, zagniatając końcówki tak, by powstały podłużne bułeczki i nie było widać wystających końcówek parówki.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza, ustaw program pieczenia góra-dół bez termoobiegu. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i układaj na nim bułeczki. Na czas rozgrzania piekarnika, przykryj całość ściereczką kuchenną.
Gdy piekarnik się nagrzeje, każdą bułkę posmaruj roztrzepanym wcześniej jajkiem. W miseczce wymieszaj sezam, czarnuszkę i mieloną paprykę. Posyp bułeczki mieszanką. Włóż do piekarnika i piecz przez około 25 minut, aż do zarumienienia się ciasta. Bułeczki najlepiej smakują na ciepło.