Do góry

Przekąski Przepis na:

Bułki z pieczarkami

Bułki z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3442

Dodano:

Odsłon: 10966

Domowe pieczywo na drożdżach nadziane przepysznym farszem pieczarkowym. Bułeczki są idealne na śniadanie, na kolację czy nawet na... piknik.

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • Zaczyn: 40 g drożdży 1 łyżeczka cukru 320 ml wody (letnia, nie za gorąca) 15 dag mąki pszennej (sprawdzi się zwy
  • Ciasto właściwe: 35 dag mąki pszennej (tortowa lub pełnoziarnista - wg uznania) 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju 1
  • Farsz:
  • 70 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • łyżeczka tymianku (bardzo dobra będzie również wersja z dodatkiem kminku czy liścia laurowego, należy jednak pamiętać, aby wyj
  • sól
  • pieprz
  • olej (dodałam również łyżkę masła dla lepszego smaku)
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułki z pieczarkami

Przygotowanie

  1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i dodajemy mąkę oraz wkruszamy drożdże. Ostawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę i dodajemy odrobinę soli. Po 10 - 15 minutach dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy olej. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.

  2. Pieczarki myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Na dużą patelnię wlewamy nieco oleju, tak aby pokryć dno i dodajemy nieco masła. Gdy się ono rozpuści na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy tymianek i pieczarki (w 2 - 3 partiach) w czasie smażenia powinny zmniejszyć swoją objętość. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, odlewamy sok który z nich wycieknie i odstawiamy do przestudzenia.

  3. Ciasto dzielimy na 16 placuszków, na środku umieszczamy farsz i sklejamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia na pół godziny, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 - 30 minut.

  4. Zdjęcia krok po kroku an moim blogu: http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,351101310,title,Bulki-z-pieczarkami,index.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń