Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowe okazje wymagają odpowiedniej oprawy, zwłaszcza tej kulinarnej. Przywitanie gości pysznymi przekąskami i daniami z pewnością zostanie docenione i zapamiętane. Na uwagę zasługują nasze buły kieleckie z nietuzinkowym farszem. Odkryj je!
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1305
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1104
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 299
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1305
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1104
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 299
Składniki
Do rondelka wlej mleko i podgrzej je, a następnie rozpuść w nim drożdże. Dodaj roztrzepane jajka, żółtka oraz rozpuszczone masło. Wszystko wymieszaj. Dodaj mąkę oraz sól. Wymieszaj składniki do połączenia i przełóż na lekko obsypany blat. Zagnieć ciasto, a jeśli będzie się kleić do rąk, podsyp je lekko mąką.
Następnie przełóż ciasto do miski i przykryj je folią spożywczą. Odłóż je do wyrośnięcia na około 2 godziny. W tym czasie ugotuj, obierz i pokrój w kostkę jajka. Następnie dodaj posiekany szczypiorek, musztardę, a także sól i pieprz.
Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części, lekko rozwałkuj i uformuj w kształcie okręgów. Na każdy kawałek nakładaj po łyżce farszu i zlep formując okrągły pieróg lub kulkę. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Rozgrzej w rondelku olej i smaż bułki na złoty kolor.