Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 2251
Dodano: 29.04.2009
Odsłon: 19946
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Buraczki umyć, ugotować w łupinach do miękkości w osolonej wodzie.
Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na najdrobniejszych oczkach( ja osobiście ścieram na dużych oczkach)
Dodać sól, szczyptę cukru i kwasku cytrynowego do smaku.
Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, dodać do niej kilka łyżek śmietanki (lub mleka) i starte buraczki. Całość zagotować mieszając.
Tak przygotowane buraczki są doskonałym dodatkiem do obiadu. Polecam- życzę smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

kobra222 14 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
No i znowu te bzdury-najdrobniejsze oczka-duże oczka-zasmażki....koniec świata !0 Kto głosował? | Odpowiedz

anna100 12 września 2009Zgłoś do usunięcia
Ja robie buraczki do słoików- ugotowane ścieram na grubych oczkach, doprawiam sola i kwaskiem i cukrem, do słoików i pasteryzuję.Kiedy nie mam czasu - słoik na patelnię do zasmażki i gotowe.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Jagoda50 03 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Zasmazka jest tu już nie potrzebna,wystarczy ,że jest smietana.I koniecznie dodac natki pietruszki.0 Kto głosował? | Odpowiedz