Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesli mamy apetyt na cos, co powoduje, ze kubki smakowe eksploduja juz przy ugryzieniu, polecam burgera w cukinii. Mala przekaska, która jest jednoczesnie soczysta, slona, kwasna, lekko pikantna, kremowa i miesista.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 784
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 784
Składniki
* Przepis na uniwersalny sos tutaj: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-uniwersalny-sos,175676,konhambos.html
Pokroic 8 plastrów cukinii, smazyc na oliwie po 3 minuty z kazdej strony. Po odwróceniu na druga strone doprawic sola, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Nastawic piekarnik na 80° C i przechowywac w nim cukinie po usmazeniu. Pokroic pomidora i mozzarelle na plastry. Zrobic sos. Mieso podzielic na 4 porcje i zrobic 4 plaskie burgery o srednicy zblizonej do plastrów cukinii.
Burgery smazyc 3 minuty na jednej stronie, przekrecic, doprawic sola i pieprzem, polozyc na wierzch plaster pomidora, doprawic znowu sola i pieprzem, na wierzchu ulozyc plaster mozzarelli. Przykryc patelnie pokrywka, zmniejszyc ogien i smazyc 5 min, az ser stopnieje. Plaster cukinii posmarowac sosem, polozyc na nim burgera z pomidorem i stopionym serem, przykryc drugim plastrem cukinii, posmarowac sosem ewentualnie doprawic i ozdobic pietruszka.
Burger idealnie komponuje sie z bialym wytrawnym winem, pieczywem lub ryzem.