Do góry

Przekąski Przepis na:

Burgery w cukinii

Burgery w cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 275 Ocena: 5268

Dodano:

Odsłon: 242

Jesli mamy apetyt na cos, co powoduje, ze kubki smakowe eksploduja juz przy ugryzieniu, polecam burgera w cukinii. Mala przekaska, która jest jednoczesnie soczysta, slona, kwasna, lekko pikantna, kremowa i miesista.

Składniki

  • 8 plasterków dużej cukinii
  • 500 g mielonej wołowiny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • cytryna
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 pomidor
  • natka pietruszki
  • uniwersalny sos*
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. * Przepis na uniwersalny sos tutaj:

    https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-uniwersalny-sos,175676,konhambos.html

  2. Pokroic 8 plastrów cukinii, smazyc na oliwie po 3 minuty z kazdej strony. Po odwróceniu na druga strone doprawic sola, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
    Nastawic piekarnik na 80° C i przechowywac w nim cukinie po usmazeniu.
    Pokroic pomidora i mozzarelle na plastry. Zrobic sos.
    Mieso podzielic na 4 porcje i zrobic 4 plaskie burgery o srednicy zblizonej do plastrów cukinii.

  3. Burgery smazyc 3 minuty na jednej stronie, przekrecic, doprawic sola i pieprzem, polozyc na wierzch plaster pomidora, doprawic znowu sola i pieprzem, na wierzchu ulozyc plaster mozzarelli. Przykryc patelnie pokrywka, zmniejszyc ogien i smazyc 5 min, az ser stopnieje.
    Plaster cukinii posmarowac sosem, polozyc na nim burgera z pomidorem i stopionym serem, przykryc drugim plastrem cukinii, posmarowac sosem ewentualnie doprawic i ozdobic pietruszka.

  4. Burger idealnie komponuje sie z bialym wytrawnym winem, pieczywem lub ryzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń